DE STEEG – De gemeente Rheden gaat stap voor stap duurzamer bouwen. Wethouder Dorus Klomberg heeft afgelopen week namens het college van de gemeente het landelijke convenant Schoon en Emissieloos Bouwen ondertekend. Daarmee sluit deze gemeente zich aan bij een groeiende groep gemeenten die wil dat de bouw minder schadelijke stoffen uitstoot.
De gemeente kiest voor het zogenoemde basisniveau. Dat betekent dat er nu nog geen verbod komt op bouwmachines met uitstoot, maar dat wel wordt begonnen met schoner werken. De regels worden de komende jaren langzaam aangescherpt.
De ondertekening is een eerste stapje; later wil Rheden de regels voor duurzaam bouwen verder aanscherpen. In 2030 wil de gemeente volledig schoon en uitstootvrij bouwen. Dat betekent bijvoorbeeld werken met elektrisch materieel en duurzame materialen, en zorgen voor minder overlast in woonwijken.
Al eerder, op 27 mei, besloot het college om mee te doen aan het landelijke plan. Daarbij is gekozen voor een haalbare aanpak. Grote steden als Amsterdam en Arnhem kunnen vaak sneller verduurzamen, maar voor middelgrote gemeenten zoals Rheden is dat lastiger. Er is nog niet genoeg geld, kennis en personeel om alles tegelijk aan te pakken.
Ook is de markt nog niet helemaal klaar om aan alle eisen te voldoen. Aannemers hebben bijvoorbeeld nog niet overal toegang tot schone bouwmachines. Als gemeenten te snel te veel vragen, lopen projecten vertraging op of worden aanbestedingen te duur.
Toch levert meedoen nu al voordelen op. Gemeenten die tekenen voor 12 september, krijgen vanaf 2026 toegang tot subsidies voor schoner bouwen. Die kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor duurzamer materieel of andere maatregelen.
Rheden wil het convenant gebruiken als basis voor nieuwe afspraken met aannemers, buurgemeenten en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Door kennis te delen, kunnen duurzame oplossingen sneller worden ingevoerd.
Wethouder Klomberg noemt het convenant een belangrijke stap: “De bouwsector speelt een cruciale rol in onze klimaatdoelstellingen. Door nu duidelijke afspraken te maken en samen te werken met onze partners, zorgen we voor een gezonde leefomgeving voor onze inwoners én toekomstige generaties.“
Met deze stap werkt de gemeente verder aan haar doel om in 2040 volledig CO2-neutraal te zijn.