Miljoenenbezuiniging op natuurparken van tafel: ‘Dit is geweldig’

Nationaal Park Veluwezoom
Nationaal Park Veluwezoom

– De Tweede Kamer heeft woensdag een bezuiniging van bijna 24 miljoen euro op de nationale parken teruggedraaid. Een amendement van Volt-Kamerlid Marieke Koekoek kreeg brede steun. Daarmee blijft de financiering van onder meer educatie en communicatie in en rond de natuurgebieden tóch overeind.

De eerdere bezuinigingsplannen kwamen uit de voorjaarsnota van de kortstondige coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. Daarin stond dat de overheid vanaf 2026 zou stoppen met financiering voor educatie, informatievoorziening, vrijwilligersbeleid en bezoekerscentra in de nationale parken. Vanaf 2027 zou ook de rechtstreekse ondersteuning van individuele parken worden beëindigd.

Nederland telt 21 nationale parken. De aangekondigde korting van 24 miljoen euro leidde tot grote bezorgdheid bij natuurorganisaties. Staatssecretaris Jean Rummenie (BBB) verdedigde het besluit en liet in een Kamerbrief weten dat het geld elders harder nodig was. Maar na weken van protest en lobbywerk is het plan nu dus van tafel.

'De telefoon staat roodgloeiend'

Anja Brands van Natuurmonumenten reageert opgelucht. “Mijn telefoon stroomt over met blije berichten van parken uit het hele land. Iedereen is zó blij dat het gelukt is. We hebben sinds het eerste moment alles op alles gezet om dit terug te draaien.”

Volgens Brands zijn alle 21 nationale parken in actie gekomen. “Ieder park heeft elke kans aangegrepen om invloed uit te oefenen. We wisten dat het amendement was ingediend, maar in Den Haag weet je nooit zeker hoe het afloopt. Het bleef spannend tot het laatste moment.”

Een gezamenlijke overwinning

Het succes voelt voor haar vooral als een gezamenlijke overwinning. “Dit hebben we echt met z’n allen gedaan: de petitie, de lobby, alle contacten die in beweging zijn gebracht. Het laat zien hoeveel het mensen waard is. En het geeft energie en vertrouwen om weer door te gaan.”

Het samenwerkingsverband van de nationale parken was de afgelopen maanden vooral gefocust op het afwenden van de bezuiniging, vertelt Brands. “Maar nu kunnen we weer vooruitkijken: hoe gaan we verder met educatie, met communicatie, met beleid rond de parken? Iedereen stond al klaar om daarmee aan de slag te gaan. Als deze bezuiniging was doorgezet, hadden we andere wegen moeten bewandelen. Gelukkig hoeft dat nu niet.”

Met de teruggedraaide bezuiniging blijft de basisinfrastructuur van de nationale parken de komende jaren intact. Daarmee is volgens natuurorganisaties niet alleen het behoud van natuur gediend, maar ook de verbinding met het brede publiek: van schoolklassen tot stedelingen die voor het eerst de natuur intrekken.