Gemeente belooft handhaving bij overhangend groen

Gemeente belooft handhaving bij overhangend groen Foto: Martin Slijper
Gemeente belooft handhaving bij overhangend groen Foto: Martin Slijper

DE STEEG – Mevrouw Schermers van der Zande uit de Pinkenbergseweg in Velp is boos. Voor de tweede keer sprak ze een maand geleden tijdens het raadsspreekuur tegen de raadsleden over overhangend groen op de stoep.

Raadslid Johan Thijsse van Burgerbelangen wilde heel graag weten of er een beleid is dat je de heg moet opscheren tot de erfgrens. Het is bij een raadsspreekuur niet de gewoonte, maar wethouder Dorus Klomberg wilde daar toch op reageren. Volgens de wethouder is het “niet toegestaan dat groen van tuinen overhangt op openbare trottoirs.

Wethouder Dorus Klomberg: “Wij wonen in een mooie, groene omgeving met grote huizen met grote tuinen, kleine huizen met kleine tuinen, maar ook tuinen die overhangend groen produceren. En daar wordt ook op gehandhaafd door handhaving.

Als er groen hangt over het hek of over de heg en daardoor een vrije doorgang op het voetpad, de stoep, wordt belemmerd, dan is dat niet toegestaan. Het is heel simpel: niet toegestaan. En daar handhaven we ook op. In uitzonderlijke gevallen gaan wij bestuurlijk en gerechtelijk optreden.

Gebruik Fixi

Daarnaast is het volgens Klomberg ook belangrijk dat buren elkaar erop wijzen wanneer mensen door overhangend groen op de stoep overlast ervaren.

Maar ervaring leert dat niet iedereen zijn buurman daarop wil aanspreken, om ruzie te voorkomen. Het is namelijk ook mogelijk om anoniem een melding te doen via Fixi.

Hoe hoog is de boete?

Hoe hoog de boete in de gemeente Rheden kan zijn, is nog steeds niet bekend. Studio Rheden vroeg ruim twee weken geleden hoe hoog de boete minimaal en maximaal kan worden. Maar daar is nog geen antwoord op gekomen. Ook de afdeling handhaving is niet bereikbaar voor vragen van deze omroep. We hopen dit binnenkort bekend te maken.

De precieze boete verschilt overigens per gemeente in Nederland. De boete kan oplopen van 100 tot 250 euro. Maar wanneer er niets gebeurt, kan een last onder dwangsom volgen. Die dwangsom kan soms oplopen tot 5.000 euro per overtreding, met een maximum van 25.000 euro.

Hou je tuint netjes – Foto: Rheden