ELLECOM – Ellecom Energie Beheer (EEB) mag aan de slag met een zonnepark bij de A348. De provincie Gelderland heeft de vergunning toegekend aan de lokale energiecoöperatie in Ellecom. Daarmee komt er na jaren plannen en overleggen groen licht voor het zonnepark, dat straks energie levert voor en door inwoners van het dorp.
Het terrein ligt in de driehoek tussen de op- en afrit van de snelweg en de Ellecomsedijk, vlak bij de IJssel en op slechts 50 meter van Natura2000-gebied. Het gebied is 5,5 hectare groot. Ongeveer 1,6 hectare daarvan is geschikt voor zonnepanelen.
Lokale energie
Het zonnepark wordt ontwikkeld door EEB samen met de gemeente Rheden, provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en het Waterschap. De gemeente Rheden is verplicht om zelf 30 procent van het eigen energieverbruik duurzaam op te wekken. Daarom steunt de gemeente dit plan en levert ze ook vele uren mankracht en expertise. De kosten hiervan zijn nog niet bekend.
Inwoners van Ellecom kunnen voor 10 euro per jaar lid worden van de coöperatie. Daarmee zijn ze mede-eigenaar van het zonnepark en krijgen ze inspraak. Inmiddels zijn er 70 leden. Dertig daarvan hebben aangegeven 1.000 euro te willen investeren. De opbrengst van het zonnepark wordt geschat op 400.000 euro per jaar. De investering ligt vermoedelijk rond de 2 miljoen euro. De gemeente wordt mede-eigenaar en staat garant voor een deel van de kosten.

Meer dan alleen zon
EEB wil niet alleen zonnepanelen neerleggen, maar ook zorgen dat er 24 uur per dag stroom geleverd kan worden. Dat is nodig om officieel erkend te worden als energieproducent. Daarom kijkt EEB ook naar andere vormen van duurzame opwek, zoals wind, biogas of gezamenlijke warmtepompen.
Er zijn al ideeën voor zonnepanelen op het afvaldepot in de Havikerwaard en op daken van onder meer de basisschool, sporthal en voetbalclub EDS. Bij die voetbalclub onderzoekt men ook of daar een laadplein voor elektrische auto’s kan komen.
Daarnaast denkt de coöperatie aan een mestvergister voor boeren in de omgeving. Ook energieopslag is een belangrijk onderdeel van de plannen.
Veel belangstelling in het dorp
De coöperatie organiseerde samen met de gemeente al twee goed bezochte informatieavonden in dorpshuis Klein Bergstein. Ruim 100 mensen kwamen langs. De avonden gingen over het zonnepark, maar ook over andere projecten zoals de elektrische deelauto’s die nu al in het dorp rijden. De inwoners stelden veel vragen over onder andere de opbrengsten, de gevolgen voor het landschap en hoe ze kunnen deelnemen.
Waarom kreeg Ellecom de gunning?
De provincie had de grond via een tender aangeboden. Ellecom Energie Beheer bood 1.680 euro per jaar voor het gebruik van de landbouwgrond. Een andere partij bood slechts 102 euro. Die partij, die vermoedelijk in heel Nederland mee bied op lokale initiatieven en hoopt op een goedkoop project, heeft uiteindelijk geen bezwaar gemaakt. Daardoor kreeg EEB definitief op 15 juli de gunning.
Bescherming natuur
Het zonnepark komt vlak bij een Natura2000-gebied. Uit onderzoek blijkt dat dit geen schade oplevert voor bijvoorbeeld dassen. Tijdens de aanleg wordt rekening gehouden met dieren en wordt buiten het broedseizoen gewerkt. Ook wordt gezorgd dat reeën en hazen het gebied veilig kunnen verlaten.