Stoomtreinenfestival! Ga met de stoomtrein over de Veluwe

Foto: archief Martin de Jongh.

BEEKBERGEN – Op de Veluwe wordt dit weekend het grootste stoomtreinenfestival van Nederland gehouden. De treinen rijden van Apeldoorn en Beekbergen via Eerbeek naar Dieren.

Onder de naam Terug naar Toen zijn op beide dagen een groot aantal gerestaureerde stoomlocomotieven te zien. Met een lengte van bijna 23 meter en een dienstgewicht van 130 ton en meer behoren deze machines tot de grootste die in Europa hebben rondgereden.

Reportage Omroep Gelderland

In Beekbergen zijn in de locomotievenloods een aantal modelbanen opgesteld. Ook is er een spoormarkt waar van alles op het gebied van spoorwegen en modelbanen verkrijgbaar zal zijn.

Het museumstoomdepot is opengesteld, en de bezoeker krijgt een indruk van het werk op een stoomdepot. Er wordt kolen geladen, water genomen, gedraaid op de draaischijf en nog veel meer. Naast diverse oude auto s zijn er  gerestaureerde vrachtauto’s te zien.

In Loenen zijn er diverse activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen of echte miniatuurtreinen waar kinderen op mee kunnen rijden. Ook zijn er stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine operationeel. In Loenen komt u ook stands tegen van collega maatschappijen en diverse stands met modelbaan artikelen en occasions. Daarna genieten van een hapje en een drankje op het grote terras grenzend aan het perron.

De reizigerstreinen rijden op beide dagen tussen 09.30 en 17.30 uur. Kijk voor de dienstregeling op www.stoomtrein.org.