Steenuilen bij nieuwbouwwijk Laag-Soeren krijgen negen kleintjes

Wethouder Nicole Olland met een steenuiltje. Foto: gemeente Rheden

LAAG-SOEREN – De steenuilen in Laag-Soeren waren jarenlang de inzet van protesten tegen de bouw van de wijk Hof van Soeren, maar de steenuilen zelf lijken daar weinig van aangetrokken te hebben.

De twee uilenparen leven al jaren in de buurt van de nieuwbouwwijk in Laag-Soeren en dit jaar brachten ze volgens de gemeente Rheden samen negen kuikens ter wereld. De kuikens in één van de nesten zijn inmiddels geringd.

De stichting NimmerdorNee was bang dat de bouw van de wijk de steenuilen zou verjagen, maar vorig jaar zomer ving de stichting bot bij de Raad van State en kon de bouw van zestig nieuwe woningen beginnen.

Voor wethouder Nicole Olland is dit het bewijs dat de omwonenden ongelijk hadden. ‘De bouw van de nieuwe wijk blijkt de broed niet te verstoren. De bouw werd jarenlang uitgesteld, omdat enkele omwonenden vreesden dat de bouw de steenuilen zou verjagen.’

Wel gaf de Raad van State de stichting gelijk dat er niet in het broedseizoen gebouwd mag worden en dat doet de gemeente ook. Tussen maart en juli wordt er niet gebouwd met zware machines.

De negen nieuwe bewoners wonen maar eventjes in Hof van Soeren. De vijf met een ringetje vliegen ieder moment uit. Nu de kuikens een ringetje om hun pootje hebben, kan onderzoek gedaan worden naar bijvoorbeeld het leefgebied, de leeftijd en de tijd waarin paartjes bij elkaar blijven.

Naast het ringen zijn de jonge uiltjes gewogen en is de lengte van de vleugels gemeten. De vier overige kuikens worden ook nog geringd.