Rheden wil toch aansluiten bij sociale werkvoorziening in Arnhem

Foto: Pixabay

DE STEEG – De gemeente Rheden wil toch aansluiten bij het Werkbedrijf Arnhem, een nieuwe sociale werkvoorziening van de gemeente Arnhem. 

Nu werken tien gemeenten in de regio Arnhem nog samen in Presikhaaf Bedrijven, maar na een mislukte overname houdt deze organisatie op met bestaan. Daardoor zitten de medewerkers al tijden in onzekerheid over hun toekomst.

Wel of geen eigen werkbedrijf?

Arnhem kondigde eind vorig jaar aan een eigen sociale werkvoorziening te beginnen. De andere negen gemeenten die hun sociale werkvoorziening hebben ondergebracht bij Presikhaaf Bedrijven, kunnen hierbij aansluiten.

In eerste instantie wilde Rheden ook een eigen sociale werkvoorziening oprichten en delen van het werk weer laten uitbesteden, maar daar komt het college van burgemeester en wethouders nu op terug.

Duidelijkheid voor medewerkers

‘Het is belangrijk dat er voor de medewerker zo snel mogelijk duidelijkheid en zekerheid is over wat er vanaf 1 januari 2018 gaat gebeuren’, aldus het college. ‘Het uitgangspunt is dat de mensen, wanneer zij passend werk hebben en het naar hun zin hebben op de werkplek, zij daar kunnen blijven.’

Het Werkbedrijf Arnhem wil volgens de gemeente Rheden het werk van Presikhaaf Bedrijven overnemen. ‘Op deze manier wordt de rust onder de werknemers bewaard en weten ze waar zij aan toe zijn’, schrijft het college.

Samenwerking en kosten

Bovendien vindt het college de regionale samenwerking belangrijk en daarnaast is ook naar de kosten gekeken. De overgang naar een eigen werkbedrijf zou 3,6 miljoen euro kosten en bij het Werkbedrijf Arnhem zo’n 1,2 miljoen. Overigens vallen de jaarlijkse kosten bij het Werkbedrijf Arnhem wel hoger uit.

De gemeenteraad van Rheden buigt zicht dinsdag over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.