Megastal zet inwoners Ellecom lijnrecht tegenover elkaar

Foto: Omroep Gelderland

ELLECOM – De verplaatsing van boerderij Borghkeppel zet de inwoners van Ellecom lijnrecht tegenover elkaar. Tegenstanders vormen een comité ‘Hoezo Megastal?’ en zamelden handtekeningen in tegen het bestemmingsplan van de gemeente Rheden. Voorstanders van de nieuwe koeienstal laten nu een tegengeluid horen.

Voorstanders van de verhuizing kunnen leven met de nieuwe locatie die de gemeente Rheden voor ogen heeft. Bernadette Hakken noemt de beoogde plek ‘het beste alternatief’ wat Ellecom heeft. ‘De nieuwe boerderij komt verder van Ellecomse huizen te liggen, het aantal verkeersbewegingen neemt af omdat twee boerenbedrijven worden samengevoegd en de overige alternatieven zijn ongeschikt.’

Megastal

Paul Distel, lid van comité Hoezo Megastal?, denkt daar heel anders over. Vooral de grootte van de stal stoort hem en de andere tegenstanders van de verplaatsing. ‘De stal wordt 11 meter hoog en 94 meter lang, dat past gewoon niet bij de omgeving van onze kleine en kwetsbare polder. Het bedrijf neemt straks twee hectare in beslag van de veertig hectare die beschikbaar is. Dat kunnen wij niet accepteren.’

Daarnaast is het comité niet te spreken over de schaal waarop straks melk wordt geproduceerd. ‘Er komen 300 melkkoeien en ruim 150 kalveren in de stal. Dit soort megastallen moeten we niet meer willen in deze tijd.’

Het comité verzamelde in Ellecom 378 handtekeningen tegen de komst van de ‘megastal’, zoals zij de nieuwe koeienstal noemen. In heel Rheden werden 1609 handtekeningen opgehaald.

Vervuiling bronbos

Bernadette en Paul zijn het er samen wél over eens dat de oude stal moet verdwijnen. De koeien staan in een zeer gedateerde ruimte, in het donker en bovendien stroomt het afvalwater van de stal zo het bronbos in nabij Borghkeppel. ‘Die vervuiling moet stoppen, daar zijn we het gelukkig wel over eens,’ lacht Bernadette.

Tegengeluid

Plannen voor de verplaatsing waren er al in 2008, maar toen is er niets van terecht gekomen volgens Bernadette Hakken. ‘Totdat de SP vorig jaar opeens aandacht begon te geven aan de komst van een ‘megastal’. Daarna is comité Hoezo Megastal? opgericht en toen zij bij mij aan de deur kwamen voor een handtekening, vond ik dat ik een tegengeluid moest laten horen.’

Vervolgens gaat Hakken langs de deuren met een kaart om de boeren een hart onder de riem te steken vanwege de harde taal van de SP. Ze haalt in een week 175 handtekeningen binnen van Ellecommers die de boeren willen steunen.

De gemeente Rheden neemt 28 november een besluit over de verhuizing.