Rheden en Rozendaal stil voor oorlogslachtoffers

Foto: Martin de Jongh

RHEDEN – Op vier plekken in de gemeenten Rheden en Rozendaal werden vrijdagavond herdenkingen gehouden voor de oorlogslachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Dat gebeurde in het Villapark in Velp, bij het monument aan de Zutphensestraatweg in Ellecom, het Rozenbos in Rheden en op de begraafplaats in Rozendaal. In alle plaatsen was er een herdenkingstocht. Om 20.00 uur werd er twee minuten stilte gehouden gevolgd door bloem- en kransleggingen.

Bij het Rozenbos in Rheden legde onder meer burgemeester Carol van Eert een krans bij het monument. Ine Buno Heslinga droeg een gedicht voor.

Bij de herdenkingen in Velp en Ellecom was voor het eerst de gemeente ook vertegenwoordigd. Dit was in het verleden nooit het geval, maar na vragen van het voormalig raadslid Ada Spaargaren van D66 kwam daar verandering in. Raadsleden legden namens de gemeente een krans in Velp en Ellecom.

Ondanks de diefstal van het herdenkingsmonument in Ellecom ging de herdenking van 139 Joodse dwangarbeiders gewoon door. Op 12 maart werd de bronzen tafel van het monument van ‘De hel van werkkamp Ellecom’ van Harry de Leeuw gestolen. Op de plek van het monument staat tijdelijk een tafel waarop 139 stenen liggen. Net zoals op het oorspronkelijke monument.

Op de begraafplaats in Rozendaal werd ook twee minuten stilte gehouden.

Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh
Foto: Martin de Jongh