Ingrid Jacobs beschrijft 200 jaar gemeente Rozendaal in boek

Kasteel Rosendael Rozendaal
Foto: archief Studio Rheden

ROZENDAAL – De gemeente Rozendaal bestaat dit jaar 200 jaar en dit wordt onder meer gevierd met een boek van schrijfster Ingrid Jacobs. Zij heeft de geschiedenis van 1818 tot heden beschreven.

Rozendaal is, naast Renswoude, nog de enige zelfstandige gemeente die voortkomt uit de heerlijkheidsrechten van het kasteel.

Ingrid Jacobs kan wel verklaren waarom Rozendaal nog steeds zelfstandig is. ‘Het is in Rozendaal altijd goed gegaan. De gemeente is altijd financieel gezond geweest. Er waren altijd goede bestuurders. Het is er rustig. De gemeente heeft natuurlijk geen problemen die andere gemeenten of steden wel hebben.

Juist op het moment dat Rozendaal het 200-jarig bestaan aan het vieren is, komen er onder meer vanuit de provincie vraagtekens bij de zelfstandigheid van de gemeente.

Luister hier naar het gesprek met Ingrid Jacobs op Studio Rheden Radio.

Ingrid Jacobs kwam bij haar zoektocht door de geschiedenis enkele opvallende zaken tegen, zoals het onderwijs. Er wordt nu gebouwd aan de nieuwe dorpsschool na een jarenlange discussie over waar de school moest komen, maar dat was in de jaren zeventig niet anders. ‘Bij de vorige school die er in 1973 is gekomen speelde al dezelfde discussie.’

Ook de Tweede Wereldoorlog is volgens de schrijfster een interessante periode. ‘Er was toen ook een gemeentebestuur, dat niet meer democratisch was. Interessant was ook dat Rozendaal aan het einde van de oorlog 1900 vluchtingen en evacuees uit Arnhem op te vangen kreeg. Dat is ook gelukt.’

Het boek ligt nu in de winkels.  In de tuin van Kasteel Rosendael staan inmiddels enkele fotoborden die ook aandacht schenken aan de geschiedenis van de gemeente Rozendaal.