Huurders moeten uit woningen na opgerolde hennepplantage

Foto: Studio Rheden

SPANKEREN – De politie heeft eind juli in Spankeren drie hennepkwekerijen in dezelfde straat opgerold. De drie huizen lagen direct naast elkaar en zijn huurwoningen van Vivare. De huurders moeten zich binnenkort verantwoorden voor de rechter.

De bewoners van de woningen moeten de woningen verlaten volgens het beleid van de woningcorporatie. Ook komen ze de eerstvolgende 5 jaar niet meer in aanmerking voor een (sociale) huurwoning in deze regio.

Vivare: “Wanneer er hennep wordt ontdekt in de woning van Vivare, dan pleegt de huurder van de woning inbreuk op het huurcontract en dat betekent dat hij/zij de woning moet verlaten. De belangrijkste reden hiervoor is dat er een criminele activiteit is verricht en de veiligheid in gevaar wordt gebracht (vanwege toegenomen kans op brandgevaar).”

Foto: Studio Rheden

Huur opzeggen
Als dus in een woning hennep wordt aangetroffen moet de huurder de woning verlaten. De huurder krijgt hierbij de mogelijkheid om zelf de huur op te zeggen.

Mocht dit niet gebeuren, dan start de woningcorporatie een juridische procedure voor uitzetting. De kosten hiervoor worden verhaald op de huurder. Dat geldt ook voor alle kosten die gemaakt worden voor de herstelwerkzaamheden.

Herstelwerkzaamheden
De woningcorporatie mag dit keer drie woningen op een rij in Spankeren opknappen. Vanzelfsprekend probeert Vivare een woning zo snel mogelijk klaar te maken voor de volgende huurder. Dit is echter zeer afhankelijk van hoe de woning is achtergelaten. Over het algemeen staan woningen waar hennep is gevonden langer leeg dan normaal. Dit heeft te maken met de herstelwerkzaamheden. Woningen waar hennep wordt gevonden zijn vaak behoorlijk beschadigd.