GroenLinks: nieuwe bezuinigingen op de bibliotheek onbegrijpelijk

Foto: Bibliotheek Dieren

RHEDEN – De fractie van GroenLinks Rheden heeft met verbazing gereageerd op de nieuwe voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheek in Rheden.

De bibliotheek heeft een belangrijke functie in de maatschappij. Zo draag de bibliotheek bij aan het lezen onder jongeren maar draagt ook bij aan taalontwikkeling, is het een plek voor ontmoeting en het ontwikkelen van mensen.

Het college stelt bij de begroting voor om 100.000 euro per jaar te bezuinigen op de bibliotheek. GroenLinks vindt dit volstrekt onwenselijk.

“Bij elke bezuinigingsronde lijkt de bibliotheek aan de beurt te zijn” aldus Tim Endeveld fractievoorzitter van GroenLinks Rheden. “Het bezuinigen op de bibliotheek is onbegrijpelijk. De bibliotheek is steeds meer bezig om een bijdrage te leveren aan de sociale doelen van de gemeente”.

Directeur van Bibliotheek Veluwezoom, waar de biblitheken van gemeente Rheden ondervallen, Lianne Busser geeft aan dat een bezuiniging van 30.000 euro het maximaal haalbare is.

De bibliotheek zet zich de laatste jaren erg in op verbreding. Zo is in de afgelopen jaren ingezet op de educatieve afdeling om zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Rhedenaren. Bijvoorbeeld door het opzetten van het Taalhuis laaggeletterde volwassenen hulp krijgen. “Door de bezuinigingen op de bibliotheek schieten wij onszelf en de inwoners in de voet” aldus Endeveld.

“We lopen het risico om een belangrijke voorziening kwijt te raken uit het dorp Velp”