Lezing en wandeling naar Teerosen

Foto: Rheden In Oorlogstijd

VELP – Luchtoorlog specialist en GBG battlefield-tourgids Willem Kleijn geeft op 31 oktober om 10.00 uur een lezing in het pop-up Museum Rheden in Oorlogstijd aan de Hoofdstraat 75 in Velp. De voordracht gaat over het Y-peilsysteem van de Luftwaffe tijdens de jaren 1941-1944.

Hij neemt deelnemers die dat willen aansluitend mee naar de locatie van Teerose 2 bij de Zypenberg. Op de Galgenberg bij Terlet, nabij de Zijpenberg en Possenberg op de heuvels van de Veluwezoom, zijn in het bos nog de merkwaardige betonnen fundamenten te vinden; de stille getuigen van de grootste luchtslag uit de wereldgeschiedenis.

De fundamenten nabij de brandtoren zijn restanten van 15 meter hoge houten peiltorens van de Luftwaffe die zowel bij Terlet als de Zijpenberg stonden: vijf per stelling. Deze stellingen worden aangeduid met de codenaam ‘Teerosen’ 1 en 2 , met de T van Terlet.

De wandeling (max 25 personen) begint om 14.00 uur bij P-plaats bij de Brandtoren en is niet geschikt voor personen die slecht ter been zijn. Goed schoeisel is noodzakelijk. Aanmelden voor de excursie moet via www.eenpassievoorboeken.nl.