Oudheidkundige kring jubileert

Foto: Studio Rheden

LAAG-SOEREN- In een overvol ’t Sprengenhus werd vrijdagavond de slotmanifestatie van het 65 jarig jubileumjaar geopend door voorzitter Jan Jansen. Hierbij werd teruggeblikt op een jaar vol met tentoonstellingen in de 8 dorpen die de Oudheidkundige kring bediend in de gemeente Rheden en Rozendaal.

Bewoner Rein Aardema hield een lezing over zijn woonhuis, voormalig badhuis Bethesda. Het kuuroord heeft een grote stempel gedrukt op het dorp en haar inwoners. In 1870 begon Pieter Jut van Breukelerwaard met hydrotherapie, een kuur van wisselbaden afgewisseld met wandelen en activiteiten als houthakken. Tegenwoordig bestaat het landgoed uit 36 koop appartementen.

Foto: Studio Rheden

Na de lezing en een toespraak van wethouder Marc Budel opende de wethouder samen met Burgemeester Esther Weststeijn van Rozendaal de overzichtstentoonstelling. Op de bovenverdieping van ’t Sprengenhus zitten het Soerens archief en het archief van de Oudheidkundige Kring gevestigd. Ook deze ruimten zijn dit weekend nog te bezichtigen.

Foto: Studio Rheden

Het jubileum loopt dit weekeinde nog door met zaterdagmiddag een film over Laag-Soeren en Spankeren en zondag om 13 uur een dorpswandeling met als gids Joram van Breda. Ook zijn dan de exposities nog te bezichtigen. Kijk voor meer informatie over de jubilaris op: www.oudheidkundigekring.nl.

Foto: Studio Rheden
Foto: Studio Rheden