Matser houdt traditie in ere en gaat weer het dak op

Foto: Omroep Gelderland

RHEDEN – Bart Matser heeft op 1 januari zijn eigen traditie. Al jaren verwisselt de 69-jarige Rhedenaar zijn dakpannen. Aan beide zijden van het dak past hij het jaartal aan. Dit jaar was het een extra lastige klus omdat de 2 van het jaar 2020 meer ruimte inneemt dan de 1 van 2019. Daardoor had hij veel meer dakpannen nodig.

De 67-jarige Matser doet dit al sinds 2000, of eigenlijk al eerder. ‘In 1998 legde ik met oranje dakpannen ‘Aanvallen WK 98′ op het dak. Daar is het mee begonnen en nu doe ik het dus al heel veel jaren.’

Bekend figuur
Het huis aan de Arnhemsestraatweg in Rheden is inmiddels bekend om het jaartal op het dak. Matser wordt zelfs herkend in de supermarkt.

De 69-jarige is niet bang het dak op te klimmen. ‘Ik ben altijd bouwvakker geweest en vond het altijd wel mooi om op het dak te komen.’

Van dak gevallen
Toch ging het in 1994 een keer goed mis. Toen viel de Rhedenaar tijdens het werk van het dak en kwam vierenhalve meter lager op de grond terecht.

‘Ik brak mijn pols en ik had tien hechtingen in mijn koppie. Ik kwam voor tien dagen in het ziekenhuis terecht maar ben daarna toch gewoon weer het dak opgegaan.’

Dakpannen verleggen in 2020 in Rheden

Het is vaste prik: Bart Matser uit Rheden die op nieuwjaarsochtend het dak opgaat. Bart verandert namelijk elk jaar op 1 januari het jaartal op zijn dak. En dat is dit jaar een hele klus! We waren er live bij.

Geplaatst door Studio Rheden op Woensdag 1 januari 2020