Geen ongeadresseerd reclame drukwerk meer in de gemeente Rheden

Foto: Studio Rheden

DE STEEG – De inwoners van de gemeente Rheden krijgen standaard geen ongeadresseerd reclame drukwerk  meer. De Rhedense gemeenteraad heeft dinsdag een voorstel daarover aangenomen. Er  kunnen nog wel huis-aan-huisbladen ontvangen worden. 

GroenLinks, D66, PvdA en SP dienden een voorstel in om de bezorging van reclame drukwerk om te draaien. Uitgangspunt van de motie ‘Geen sticker? Geen reclame’ is dat er geen ongeadresseerd drukwerk meer bezorgd mag worden, tenzij de bewoner erom vraagt. Om dat te bereiken moet een ja/ja-sticker worden ingevoerd.

De verwachting is dat zo’n 35 procent van de inwoners voor zo’n sticker kiest. Daarmee kan het reclame drukwerk met 15 tot 20 procent afnemen. Dit sluit aan bij de doelstelling van de gemeente om de afvalstromen te beperken.

Om zo’n ja/ja-sticker in te kunnen voeren moet gemeente Rheden de verordening afvalstoffenheffing en de APV aanpassen. En deze moeten dan vastgesteld worden door de gemeenteraad. Daarna werkt het als volgt:

  • Geen sticker: geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen
  • JA-JA sticker: wel ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen
  • NEE-NEE sticker: geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, geen huis-aan-huisbladen

Een NEE-JA sticker is vanaf de invoering hetzelfde als geen sticker. Wethouder Dorus Klomberg: “We moeten op alle mogelijke manier proberen ons afval te beperken en het milieu ontzien. Ik denk dat dit besluit daaraan bijdraagt en ben daarom erg blij dat deze motie is aangenomen.”