Bevrijdingsrit Veluwezoom uitgesteld naar eind augustus

Foto: Pixabay

RHEDEN – Keep Them Rolling heeft geconcludeerd dat de bevrijdingsrit door de dorpen van de gemeente Rheden, Rozendaal en ook Doesburg, die gepand stond voor zaterdag 18 april, niet door kan gaan. Deze wordt verplaatst naar zaterdag 29 augustus.

Men verwacht dat de maatregelen rond het coronavirus in april nog niet zijn opgeheven. Daarom is het verplaatst en heeft men meteen een nieuwe datum gekozen, meldt de vereniging voor liefhebbers van oude legervoertuigen.

Deze dag is gekozen door het feit dat in 1945 in dat weekend Koninginnedag werd gevierd, de eerste na de oorlog. In het hele land werden daarom erebogen opgericht, feesten georganiseerd en optochten gehouden vanwege de verjaardag – op 31 augustus – van de toenmalige vorstin Wilhelmina.

De gekozen datum van 29 augustus refereert ook aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, want eind augustus 1945 capituleerde eindelijk ook Japan en eindigde daarmee eveneens de oorlog in Nederlands Indië.

Overigens staat momenteel nog niet vast of alle verschillende Oranjeverenigingen in de dorpen aan kunnen of zullen haken bij de rit van de ruim zestig historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

De Bevrijdingsrit Veluwezoom wordt in ieder geval op 29 augustus op hun tocht vergezeld door de Starlight Sisters, de Band of 4 Brothers en een Schotse doedelzakband, die bij de doortochten in de dorpen zullen optreden.