Oude bestelauto’s niet meer welkom in Arnhemse milieuzone

Foto: Wikimedia Commons

REGIO – Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen nog verder uitbreiden. Omdat veel mensen vaak naar Arnhem gaan hebben we hier ook mee te maken. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto’s en personenauto’s ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. 

Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn. Deze klasse zegt iets over de uitstoot van schadelijke stoffen door voertuigen. Daarmee worden de Arnhemse regels in overeenstemming gebracht met de landelijke.

Ruim 10.000 geconstateerde overtredingen
Wie toch met zijn oude diesel binnen de milieuzone komt, riskeert een boete. Deze bedraagt 240 euro voor vrachtauto’s en 95 euro voor personen- en bestelauto’s.

De huidige milieuzone werd begin vorig jaar ingevoerd. De boetes worden vanaf april 2019 uitgedeeld. Sinds die tijd heeft de gemeente al flink geïncasseerd. Er zijn ruim 10.000 geconstateerde overtredingen doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dat int de boetes voor gemeente Arnhem.

Uitzonderingen
Er zijn een aantal uitzonderingen. Deze gelden onder meer voor diesel-oldtimers die ouder zijn dan veertig jaar, kermis- en circusauto’s, verhuiswagens, dieselkampeerauto’s en rolstoeltoegankelijke voertuigen. Hiervoor kan een ontheffing worden aangevraagd.