Burgemeester werkt mee aan project Herdenken en Vieren

Burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden. Foto: Martin de Jongh

VELP – Op 16 april 2020 om 6.30 uur in de ochtend liepen in 1945 de eerste bevrijders het dorp Velp binnen vanaf de Ringallee. Dan gaat de website www.verborgeninvelp.nl online. Deze website wordt feestelijk geopend met de filmbeelden van de burgemeester bij de Velpse monumenten.

Burgemeester Carol van Eert legde op 1 april bloemen bij het Bevrijdingsmonument in de Egmondstraat. Ook hees hij de vlag bij het Herdenkingsmonument in het Villapark (Vijverlaan) en luidde hij de Vrijheidsklok. Die filmbeelden vormen nu de start van de website www.verborgeninvelp.nl die op 16 april online wordt gezet.

Velp voor Oranje
Om 75 JAAR Vrijheid te vieren startten twee jaar geleden de voorbereidingen voor het
Multimediaproject ‘Helpt Elkander’ op initiatief van Oranjevereniging Velp voor Oranje. Voor de documentaire ‘Verborgen in Velp’ werden tientallen Velpenaren en (nabestaanden) van onderduikers gefilmd door documentairemaker Sacha Barraud uit Arnhem. De filmbeelden worden ook gebruikt voor de Apps van twee Herinneringsroutes door Velp.

Het project en de website zouden op 16 april 2020 feestelijk worden gepresenteerd, met alle deelnemers, prominenten en sponsoren in de Grote Kerk in Velp. De dagen erna zou de documentaire voor iedereen te zien zijn in Museum Rheden in Oorlogstijd en in Hogeschool Van Hall Larenstein. Maar die festiviteiten zijn nu natuurlijk afgelast vanwege de coronacrisis.