Cel voor man uit Rheden die Wehkamp-accounts hackte

Foto: Pixabay

RHEDEN – Een 26-jarige man uit Rheden gaat acht maanden de cel in voor hacken, oplichting en witwassen. De man wist twee jaar lang in te breken in accounts van Wehkamp-klanten. Op die manier bestelde hij voor vele duizenden euro’s aan luxeproducten, waaronder iPhones. Ook lichtte hij een aannemersbedrijf op.

De man handelde niet alleen. Samen met anderen stuurde hij mensen een nepmail, zogenaamd afkomstig van Marktplaats. De ontvangers kregen instructies hun e-mailadres te wijzigen en gegevens achter te laten. De 26-jarige Rhedenaar ging met die informatie aan de haal en bestelde allerlei producten, die hij liet afleveren bij afhaalpunten.

De rekening kwam voor de nietsvermoedende gedupeerden, al wisten alerte Wehkamp-medewerkers veel bestellingen tijdig te annuleren.

Aannemer opgelicht
Bij de Wehkamp-fraude bleef het niet: ook een aannemersbedrijf werd opgelicht met valse facturen. De man incasseerde dik 100.000 euro en gaf dat bedrag in slechts twee weken uit aan auto’s, sieraden en in het casino. Ook nam hij een deel cash op.

De man werd eerder veroordeeld voor cybercrime en fraude. Toch viel de straf twee maanden lager uit dan geëist. Dat komt doordat de redelijke termijn voor een eindvonnis ruim werd overschreven. Wel moet de man nog eens 54.000 euro terugbetalen.