Prachtige beelden van wolvin op Veluwe

Foto: Natuurmonumenten / GLD

REGIO – Een wolvin voelt zich sinds mei dit jaar thuis op de Veluwe. Wildcamera’s van Natuurmonumenten legden daar vast hoe de dagelijkse routine van het wolvenvrouwtje eruit ziet. Ze laat zich zelden aan mensen zien, en jaagt vooral op edelherten, reeën en zwijnen.

Boswachters merkten in het voorjaar dat er iets was veranderd in hun gebied. “Herten liepen ineens op andere plekken dan normaal en ook in andere groepjes. Als je dagelijks in een gebied bent en wild monitort, dan valt dat op”, zegt Frank Theunissen, boswachter van Natuurmonumenten.

“Ik werk al jaren op de Veluwe, maar nu ik weet dat hier een wolvin leeft – de videobeelden hebben uitgewezen dat het om een vrouwtje gaat – voelt alles anders. De natuurbeleving heeft ineens een mysterieus tintje gekregen: je wéét dat de wolvin er is, maar de kans dat je haar krijgt te zien is nihil.”

Confrontatie met edelhert
Nadat de wolvensporen werden gevonden, hingen boswachters van Natuurmonumenten op verschillende plekken wildcamera’s op. Naast informatie, leverden die camera’s unieke beelden op.

Bekijk de unieke beelden van de wolvin hier (tekst gaat verder onder de video):

Theunissen: “We zien de wolvin op de beelden voorbijlopen met een zwijnenbig in de bek en drinkend bij een poel.” Camerabeelden waarop eerst een kreupel edelhert en daarna in hetzelfde spoor een vastberaden wolf te zien is, doen sterk vermoeden dat het edelhert even later als wolvenvoer aan zijn einde kwam. Maar een groot mannelijk edelhert weert zich kranig: als hij vlak voor de camera zijn gigantische gewei richting wolf duwt, druipt het roofdier af. Het is ongelooflijke mazzel dat dit tafereel zich voor onze camera afspeelde.”

Zwervende wolven kwamen dit jaar in het nieuws omdat zij regelmatig vee doden. Natuurmonumenten wil met deze compilatie laten zien wat het natuurlijke gedrag van een gevestigde wolf is. In het gebied waar de wolvin leeft, heeft zij alles wat zij nodig heeft: rust, ruimte en genoeg wild,” zegt Theunissen.

DNA-onderzoek
De uitwerpselen die werden gevonden zijn bemonsterd voor een DNA-onderzoek. Natuurmonumenten is in afwachting van de resultaten van dit onderzoek, waaruit zal blijken of we te maken hebben met een nieuwkomer of dat het hier gaat om een nakomeling van de Noord-Veluwse roedel.

Officieel is een wolf ‘gevestigd’ als ze minimaal zes maanden op een locatie verblijft. Dat is op de Zuid-Veluwe nog niet het geval, maar alles wijst erop dat dit gebied haar bevalt. “De verwachting is dan ook dat ze hier zal blijven. Nu is het wachten tot een mannetje haar weet te vinden,” zegt Theunissen. Dat lijkt tot nu toe niet het geval, maar vormt wel een mooie ‘cliffhanger’.