Boetes voor overlast tijdens bronsttijd op de Veluwe

Foto: Corlène van den Camp / IVN

RHEDEN – In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie samen met groene boa’s controles op de Veluwe gehouden om overlast tijdens de bronsttijd tegen te gaan. Er werden 28 personen gecontroleerd, waarbij zestien overtredingen werden vastgesteld. Zo bevonden mensen zich na zonsondergang in een gebied waar ze niet mogen komen en probeerde iemand om een afrastering door te knippen.

De politie werkte samen met Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Samen maakten ze vijftien processen-verbaal op. De actie vond plaats in een enorm gebied, dat loopt vanaf het gebied ten noorden van Ede tot en met de Posbank. Dat heeft een totale oppervlakte van 268 vierkante kilometer.
Vertrappen en stropen

Reden voor de actie is dat steeds meer mensen erop uit trokken om herten in hun bronsttijd te bekijken. Daarbij werden soms regels overtreden. Zo zijn er hekken doorgeknipt, werd er zwerfafval gevonden, zijn er planten vertrapt en dieren gestroopt. Ook was er sprake van wildkamperen en buiten de paden lopen. Dat zijn allemaal strafbare feiten, laat de politie weten.

Bij de controle werd onder meer gebruikgemaakt van scans met warmtecamera’s.