Zonnestroom neemt fors toe in gemeente Rheden

Foto: Studio Rheden

REGIO – Huishoudens in de gemeente Rheden produceren steeds meer zonnestroom, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Steeds meer woningeigenaren leggen zonnepanelen op het dak en deze wekken bij elkaar steeds meer stroom op. Het totale vermogen van de zonnepanelen op woningen in Rheden was vorig jaar 7.325 kW. Een groei van 48% ten opzichte van 2018. Dit komt overeen met het energieverbruik van circa 1900 huishoudens.

Sinds 2017 is het aantal woningen met zonnepanelen in de gemeente zonnepanelen in Rheden toegenomen met 113%. In 2017 waren er nog 993 particuliere zonnepanelen-installaties. In 2018 groeide dit naar 1.471 installaties en vorig jaar waren er maar liefst 2.113 woningen met zonnepanelen. Op dit moment heeft 10% van de woningen in Rheden zonnepanelen, blijkt uit onderzoek van Zonnepanelenrevolutie.nl.

Inwoners Rheden produceren meer zonnestroom
Inwoners van de gemeente Rheden produceren samen steeds meer zonnestroom. Het totale vermogen van particuliere zonnepanelen lag in 2019 op 7.325 kilowatt. Dat is fors meer dan 2017 (3.249 kilowatt) en 2018 (4.945 kilowatt). Het totale vermogen nam sinds 2017 toe met 125%. Ter vergelijking: landelijk gezien groeide het totale vermogen in deze periode gemiddeld met 92%. De gemeenten met het grootste vermogen aan zonnepanelen zijn Utrecht (39,1 MW) Groningen (38,8 MW) en Eindhoven (38,8 MW).

Ook bedrijven wekken steeds meer stroom op
Ook bedrijven wekken steeds meer zonnestroom op, mede door de aanleg van zonneparken. Het bedrijfsleven in Rheden was vorig jaar goed voor 4.402 kW aan zonvermogen. Dat is 86% meer dan in 2018 (2.362 kW) en 315% meer dan in 2017 (1.062 kW).

Landelijke toename
Rheden is overigens niet de enige regio waar zonnestroom populair is. Redenen voor de opmars van zonnepanelen zijn dalende prijzen van de installaties en een een stijgend vermogen per paneel. Dit resulteert in een kortere terugverdientijd. Trends als elektrisch rijden, gasvrij wonen en meer thuiswerken zorgen er bovendien voor dat de vraag naar elektriciteit toeneemt. Daarnaast is er ook hulp vanuit de overheid. Consumenten kunnen de BTW over de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen via de Belastingdienst.

Het bericht Zonnestroom neemt fors toe in gemeente Rheden verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden – Redactie