Dieren krijgt definitief een zonneveld

Foto: Studio Rheden

DIEREN – Het plan om een zonneveld te realiseren in de bocht van de museumspoorlijn in Dieren is goedgekeurd door de gemeenteraad. De werkgroep van Klimaatactief Dieren-Zuid die het project heeft opgezet, is heel tevreden over het resultaat. “Ruim 3400 panelen gaan gedurende 25 jaar vele honderdduizenden kilowattuur aan het elektriciteitsnet leveren. Hiermee wordt het eerste zonneveld in de gemeente Rheden een feit.”

De goedkeuring door de raad betekent ook dat er met een gemeentegarantie bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) geleend kan worden tegen een lage rente. Het noodzakelijke eigen kapitaal wordt ingebracht door inwoners.

“Eerder schatten we het rendement op 3 a 5 % maar we kunnen nu melden dat we 5% zullen kunnen uitkeren. Een mooi rendement voor inwoners, in het begin wat lager en in latere jaren hoger omdat in de eerste 15 jaar de banklening moet worden afgelost”, zeggen Anne Jansen en Ruud Breukink, leden van de werkgroep.

Het terrein wordt gehuurd van de gemeente. Het bezit en beheer van het zonneveld komt in handen van de regionale coöperatie Rijn en IJssel Energie (REIJE). Bewoners die mee investeren in dit project worden voor een bescheiden bedrag lid van de energiecoöperatie en ook mede-eigenaar van De Bocht.

Inwoners van de gemeente Rheden kunnen nog steeds meedoen. Binnenkort zullen de Dierense werkgroep samen met de REIJE een digitale bijeenkomst beleggen om de plannen toe te lichten. Aanmelden voor die bijeenkomst kan hier.

Het bericht Dieren krijgt definitief een zonneveld verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden – Redactie