Kasteel Biljoen heeft unieke wapensteen van hertog Karel en zijn vrouw

Foto: Kasper Siebrands

VELP – Wie de eer heeft om kasteel Biljoen in Velp te mogen bezoeken, zal onder de indruk zijn van het gebouw. Een statig landhuis met vier ronde torens staat pal in een brede slotgracht waar bijzondere zwarte zwanen zwemmen. Kasteel Biljoen is bewoond en daarom maar zelden toegankelijk voor publiek.

Bezoekers die toch naar binnen mogen, zouden zich op de brug voor het kasteel moeten omdraaien en rechts naar de gracht moeten kijken. Als ze goed kijken, zien ze beneden in de keermuur van het voorplein een verweerde wapensteen.

Alleen vanuit een bootje in de slotgracht is de steen goed te bestuderen. We zien vier wapens op vier kleine schilden. Deskundigen dachten lange tijd dat deze wapens verwezen naar één van de families die in de negentiende eeuw op kasteel Biljoen woonde.

Nieuwe onderzoek wijst uit dat de wapensteen te maken heeft met niemand minder dan de stichter van het kasteel. Karel van Egmond, hertog van Gelre tussen 1492 en 1538, liet Biljoen in 1531 bouwen. Twee wapens op de steen verwijzen naar zijn ouders. De andere wapens zijn van de ouders van zijn echtgenote Elisabeth van Brunswijk-Lüneburg (1494 – 1572).

Gelders lusthof
Aan het einde van zijn regeerperiode bouwde hertog Karel van Gelre verschillende kastelen. Biljoen was één van zijn buitenverblijven of lusthoven. Over zijn vrouw Elisabeth is veel minder bekend. Zij werd hertogin van Gelre in 1519 na haar huwelijk met Karel en overleed in 1572 op het kasteel van Geldern, in het huidige Duitsland. Een wapensteen die verwijst naar zowel de hertog als de hertogin van Gelre was tot nu toe onbekend.

Ridders van Gelre
Het nieuwe inzicht over de wapensteen staat in het boek Biljoen kasteel bewoners landgoed dat onlangs is verschenen. Het naslagwerk laat de volledige geschiedenis van kasteel Biljoen zien. Het is een uitgave van de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen.

De Ridders van Gelre zijn op bezoek geweest in kasteel Biljoen. Ze stappen in een bootje om de unieke wapensteen van de hertog en hertogin van Gelre nauwkeurig te bestuderen. Bekijk hier de hele uitzending.