Bewoners adopteren een stukje IJsseloever en ruimen het zwerfafval op

Bewoners adopteren een stukje IJsseloever en ruimen het zwerfafval op Foto: Rick Mellink

RHEDEN – De gemeente Rheden deed in oktober 2020 een oproep aan haar bewoners. “Wil jij ook wat doen aan de plastic soep? Adopteer dan een stukje IJsseloever en ruim dit minimaal 2x per jaar op.” De interesse was volgens de gemeente ‘overweldigend’. Binnen twee weken waren alle 22 deelgebieden geadopteerd. Er is nu zelfs een wachtlijst.

Ondertussen zijn de eerste adoptanten aan de slag gegaan met het opruimen van ‘hun’ rivieroever. De afstand van deze stukken oever variëren van 600 meter tot 1200 meter.

Dorus Klomberg, wethouder duurzaamheid en grondstoffenbeleid: “Het is ontzettend mooi om te zien dat zoveel van onze inwoners enthousiast meedoen aan het opruimen van zwerfafval langs de oevers van de IJssel. Dit afval is namelijk erg slecht voor het water. Op deze manier helpen inwoners niet alleen aan het verbeteren van de kwaliteit van het water maar zorgen ze ook voor het verwijderen van het zwerfafval in onze mooie gemeente.”

22 deelgebieden
Het werkt eigenlijk heel simpel. Via een interactieve kaart konden adoptanten vorig jaar zien welke deelgebieden nog beschikbaar waren en zich hierop intekenen. De adoptant beloofde vervolgens om dit gebied minstens twee keer per jaar schoon te houden.

De gemeente heeft afspraken gemaakt met de grondeigenaren over de toegankelijkheid van de oever en verzorgt het benodigde materiaal, zoals vuilniszakken en grijpers. Ook krijgen de adoptanten een onkostenvergoeding van €30,- per kilometer oever per jaar. De adoptanten houden met een app of een formulier bij welk afval ze vinden en sturen een foto van de buit naar de gemeente.

Ralph Rietveld is één van de 22 adoptanten. Ralphs deelgebied ligt langs de oude rivierarm bij De Steeg, tussen de snelweg en de jachthaven. Hij heeft er al een keer opgeruimd. De buit was aanzienlijk: “Ik heb vijf vuilniszakken vol gekregen en twee plastic stoelen gevonden. Er lagen vooral flessen en blikjes langs de oever en heel veel plastic.”

Ook Marie-Rose van Mansvelt (61) heeft een stukje rivieroever geadopteerd. Begin januari ging Marie-Rose voor de eerste keer op pad om afval te rapen. “Het viel reuze mee. Ik was ongeveer een half uur bezig met opruimen. Er lagen vooral veel blikjes en flesjes. Hengelaars nemen een zware tas proviand mee, maar blijkbaar vinden ze het een probleem om een licht tasje met rommel weer mee terug te nemen.”

Door: Mediapartner Studio Rheden