Schaatsers jagen reeën de dood in bij Velp

Schaatsers jagen reeën de dood in bij Velp Foto: Studio Rheden

VELP – Twee reeën zijn zaterdag om het leven gekomen in de uiterwaarden bij Rheden, nadat ze op de vlucht sloegen voor schaatsers. Het gebied is afgezet, maar verschillende wintersporters negeerden de afzetting.

De uiterwaarden bij Rheden zijn met borden afgezet om de reeën, die het door het hoogwater hogerop hebben gezocht, niet te veel te verstoren. Toch zag Nick Egberts (20) er heel wat auto’s geparkeerd. Ook zag hij fietsers en daarnaast waren er volgens hem honderden schaatsers op het ijs.

Geschrokken
“Een groep van acht reeën rende het ijs op, geschrokken van de schaatsers. Een ree is daarbij in een wak terechtgekomen en verdronken”, zegt Nick. Ook zag hij een ree op het ijs liggen, met daarbij een plasje bloed.

Een andere ree raakte bij de vlucht gewond en moest vanwege een gebroken poot afgemaakt worden.

‘Dit is de keerzijde’
Een woordvoerder van Natuurmonumenten bevestigt dit verhaal. “We trekken nu massaal de natuur in met dit prachtige winterweer, maar dit is de keerzijde”, zegt Roos Kooiman van Natuurmonumenten. Boswachters van Natuurmonumenten hebben zaterdag geprobeerd de reeën in veiligheid te brengen.

De politie Rheden-Rozendaal doet op Facebook een oproep om de uiterwaarden bij Rheden te mijden. “Bij overtreding van dit verbod schrijven wij een bekeuring uit”, laat zij weten.

Nick Egberts maakte de foto’s. Hij geniet van de reeën die hij geregeld langs de A348 ziet lopen en is bezorgd dat zo veel mensen de afzetting negeren. “Mensen zijn eigenwijs en het wild moet eronder lijden.”

Het bericht Schaatsers jagen reeën de dood in bij Velp verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden