Zelfs het tellen moet anders, ook in het rappe Rozendaal

Zelfs het tellen moet anders

ROZENDAAL – Het is normaal op verkiezingsavond een drukte van belang in het gemeentehuis van Rozendaal. Op de eerste verdieping staan tafels en stoelen, allemaal bezaaid met stembiljetten.

Natuurlijk moet het nauwkeurig, maar Rozendaal doet er ook veel aan om als eerste van Nederland de uitslag te hebben, vaak afgetroefd door Vlieland en Schiermonnikoog. “Maar nu moet het strakker, geregisseerder en meer op afstand en dat is anders”, vertelt burgemeester Ester Weststeijn.

Bekijk hier de video over het tellen in Rozendaal:

Tellen in de kerk
Dat komt natuurlijk door corona, de stemmen worden dit keer zelfs op twee locaties geteld. In de kerk en in het gemeentehuis. En daar komen veel maatregelen bij kijken, vertelt Anna Hartmans. Zij coördineert de verkiezingen in Rozendaal.

“Speciale mondkapjes, moeten chirurgische mondkapjes zijn. Je moet heel veel vrijwilligers hebben, strepen op de vloer, afstand houden”, somt Hartmans op.

Als eerste klaar?
En met al die maatregelen kan er woensdag dan toch geteld worden. Of Rozendaal dit keer wel wint van Vlieland en Schiermonnikoog? Nee, zegt Weststeijn.

“De verhouding tussen die twee en Rozendaal qua inwoners is inmiddels wel zo, dat als je er een wedstrijd van maakt, wij niet meer winnen. Wij verwachten echt niet dat we als eerste klaar zijn.”

Het bericht Zelfs het tellen moet anders, ook in het rappe Rozendaal verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden