TONK: nieuwe regeling voor inwoners van Rheden met geldproblemen

Foto: Pixabay

RHEDEN – De corona crisis heeft een groot effect op het inkomen van veel mensen. Daarom wil de gemeente Rheden iedereen helpen via de nieuwe regeling ‘Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten’ (TONK). De gemeente Rheden kan inwoners nu tegemoet komen met een eenmalige uitkering van 750 of 1.250 euro.

Deze nieuwe regeling bestaat sinds maart, wordt gefinancierd door het rijk en kan zelfs worden aangevraagd met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

Bij veel mensen is het inkomen minder geworden. Sommigen zijn hun baan kwijtgeraakt, anderen werken minder uren per week. En er zijn ondernemers die nauwelijks of geen winst meer uit hun eigen bedrijf kunnen halen. Wel moet iedereen gewoon uw huur of hypotheek betalen, want die gaan gewoon door.

Gift
De nieuwe regeling heeft volgens gemeente Rheden wel een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Het inkomen als gevolg van corona moet bijvoorbeeld met 25% of meer zijn afgenomen ten opzichte van januari 2020. Deze uitkering is een gift, die niet hoeft te worden terugbetaald.

De gemeente Rheden laat weten dat zij in veel gevallen alleen een druppel op een gloeiende plaat kan bieden. Maar iedere druppel is er een. Naast TONK biedt de gemeente Rheden ook nog andere (rijks)regelingen ter financiële ondersteuning aan. En kan zij inwoners en ondernemers adviseren op het gebied van inkomen of het op orde krijgen van uw financiën.