Rheden neemt extra maatregelen tegen eikenprocessierups

Rheden neemt extra maatregelen tegen eikenprocessierups Foto: Martin de Jongh

DE STEEG – De eikenprocessierups trekt zich weinig aan van de coronacrisis en is de komende maanden opnieuw in de eikenbomen te vinden. De haren van de rups zorgen voor irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. De gemeente Rheden neemt verschillende maatregelen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Tot oktober blijft de gemeente controleren en waar nodig (na)behandelen.

De eikenprocessierups legt haar eitjes aan het begin van de herfst. In het voorjaar komen deze uit. Tijdens de ontwikkeling richting het popstadium in de periode mei tot en met juni ondergaan de rupsen een vijftal vervellingen. Vanaf de derde vervelling krijgt de rups brandharen, die overlast kunnen veroorzaken. Daarna verpoppen ze tot vlinder.

Maatregelen
De aanpak bestaat uit drie maatregelen: preventieve behandeling met een biologisch bestrijdingsmiddel, het opzuigen van nesten op plekken waar deze worden gemeld en natuurlijke bestrijding met vogels en insecten.

Wethouder Marc Budel: “Ook dit jaar spuiten we de eikenbomen vroegtijdig in met een biologisch middel. Het vroegtijdig spuiten moet de toename van de nesten zoveel mogelijk voorkomen om de overlast voor u verminderen.”

Meldingssysteem eikenprocessierups
Inwoners kunnen een boom met eikenprocessierups direct melden, via een digitale kaart op: www.rheden.nl/eikenprocessierups. Op deze kaart kunnen inwoners ook direct zien welke bomen met eikenprocessierups al bekend zijn bij de gemeente.

Het meldingssysteem zorgt voor minder overlastmeldingen, omdat niet elke keer dezelfde boom gemeld wordt. Zo helpt het meldingssysteem de bestrijding van de EPR beter te laten verlopen. Bomen in natuurgebieden en op de landgoederen vallen niet binnen de gemeentegrenzen en staan daarom niet in het meldingssysteem.

Door: Mediapartner Studio Rheden