Ideeën gezocht voor invulling Torckchool

Foto: Kasper Siebrands

ROZENDAAL – Het Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) is op zoek naar ideeën om de Torckschool in Rozendaal te blijven gebruiken. Het gebouw werd in 2020 door de gemeente verkocht aan het GLK omdat zij het geen overheidstaak vindt om erfgoed te exploiteren.

Het GLK wil dat de publieke functie die het gebouw nu heeft behouden blijft. Daarom zal de Koninklijke Rozendaalsche Kapel de school blijven gebruiken als oefenlokaal. Maar er is ruimte voor meer en het GLK wil graag weten hoe inwoners het toekomstig gebruik van de school zien.

Inwoners kunnen op woensdag 7 en dinsdag 13 juli drie inloopbijeenkomsten bijwonen om ideeën uit te wisselen. Op woensdag kunnen geïnteresseerden van 15.00 uur tot 16.30 uur terecht en op dinsdag van 15.00 uur en 16.30 uur en van 19.00 uur tot 20.30 uur. Met de ideeën uit de bijeenkomsten maakt het GLK een conceptplan van aanpak. Dat plan wordt later dit jaar, naar verwachting in september, gedeeld met de geïnteresseerden.

Honderdtachtig jaar geschiedenis
De geschiedenis van de Torckschool gaat bijna tweehonderd jaar terug. In 1842 gaf de toenmalige heer van Rosendael, Assueer Lubbertus Adolf Torck, opdracht voor de bouw om zo de inwoners van het landgoed les te geven. De school, het bijbehorende meesterhuis en de wei aan de Rosendaalselaan werden in 1950 door de erven van baron Van Pallandt, de laatste kasteelheer van Rozendaal, verkocht aan de gemeente.

Foto: Kasper Siebrands