Gemeente Rheden werkt aan klimaatbestendig bos

Foto: Martin de Jongh

VELP – Na de zomer wordt begonnen met werkzaamheden in de bossen ten noorden van Velp en Rozendaal om het bos klimaatbestendiger te maken. Dit komt door een toenemende droogte, bijkomende (insecten)plagen en stikstofneerslag. Het gaat om het bosgebied ten zuidwesten van heidegebied het Rozendaalse veld.

Om de bossen vitaler te maken en voor te bereiden op klimaatverandering zijn revitaliserende en klimaatadaptieve maatregelen nodig. De gemeente Rheden heeft hiervoor FSC Nederland, Unie van Bosgroepen en VolkerWessels ingeschakeld. Die nemen nu maatregelen voor bos- en bodemherstel en het vergroten van de biodiversiteit en CO2-opslag.

Wethouder Natuur en landschap Marc Budel: ‘De laatste jaren hebben verzuring en klimaatverandering een grote impact op de natuur. De veranderingen gaan zo snel dat verschillende soorten fauna en flora verdwijnen. De biodiversiteit staat onder druk. Daarom werken wij van harte mee aan deze zogenoemde revitalisering. Dit sluit mooi aan op ons beleid om onze bossen toekomstbestendiger en veerkrachtiger te maken.’