De boer op voor toekomst Posbank

De boer op voor toekomst Posbank Foto: Martin de Jongh

RHEDEN – Er moet één toekomstplan komen voor de Posbank. Daarvoor gaan gemeenten Rheden en Rozendaal de boer op. Het gebied is erg populair onder allerlei groepen toeristen en vooral in het weekend is het er soms te druk. Reden voor beide gemeenten en Natuurmonumenten om in actie te komen en alle direct betrokkenen iedereen met belangen daarbij te betrekken.

Startpunt is een enquête die door iedereen ingevuld kan worden. Ook zijn er bijeenkomsten met belangengroeperingen. De eerste waren maandag. Genodigden kregen uitleg over het plan en konden hun ideeën voor de toekomst spuien. Onder de genodigden waren omwonenden, de ANWB, een wielerclub en een motorrijvereniging.

Van idee tot scenario
Deze ideeën worden verder uitgewerkt en besproken met de mensen die er maandag ook waren. Eén van de betrokkenen is Jaap Wieringa van de Belangengroep De Steeg Havikerwaard. “Ik doe mijn best om te zorgen dat ook onze belangen gediend worden.”

Wieringa is enigszins sceptisch, maar denkt wel dat de bijeenkomsten waardevol zijn. “Als er iets met de input gedaan wordt, en daar moeten we wel vanuit gaan, denk ik dat het zeker zinvol kan zijn dat belangengroepen hun invalshoek kunnen laten horen.”

In vijf stappen naar uitvoering
De enquête en de bijeenkomsten zijn de eerste stap in een vijfstappenplan op weg naar een toekomstbestendige Posbank. De gebundelde ideeën, zogenaamde scenario’s, worden besproken met de belangengroepen. Zo moet duidelijk worden waar wel en geen draagvlak voor bestaat.

Na het bespreken met de belangengroepen, gaan de scenario’s naar de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal en naar Natuurmonumenten. Zij maken na de zomer een keuze welk scenario het beste is. Dat wordt verder uitgewerkt tot een masterplan met maatregelen voor de toekomst. Voor de jaarwisseling moet het definitieve toekomstplan voor de Posbank vastgesteld zijn.

Door: Mediapartner Studio Rheden