Rhedense schaapskudde alert op komst wolf

Foto: Studio Rheden

RHEDEN – De Rhedense schaapskudde is alert op de komst van de wolf. Het dier is vorig jaar gezien op de Veluwezoom en het hekwerk bij de schaapskooi is aan vervanging toe. Reden genoeg om beide zaken te combineren, ook al heeft de wolf zich nog niet regelmatig laten zien.

“Dat zijn losse waarnemingen zoals wij dat noemen, voorbijgangers,” zegt boswachter Eddie Nijenhuis van Natuurmonumenten. Dat de wolf vorig jaar een voorbijganger was, blijkt volgens Nijenhuis ook uit de data. “Hij zat drie maanden later in Luxemburg.”

Het hek rond de weide bij de schaapskudde was al aan vervanging toe, zegt herder Cynthia Berendsen. “De oude afrastering was 25 jaar oud, dus die was op. ” Vanwege de waarnemingen, is het nieuwe hek meteen wolfproof gemaakt met drie stroomdraden in plaats van één.

Kleine kans op confrontatie
Berendsen is nog geen dieren verloren door de wolf. “Nee, gelukkig niet.” Volgens Nijenhuis is dat ook niet zo gek. De kans dat de wolf zich laat zien bij de Rhedense kudde is klein, verwacht hij. “Over het algemeen vermijden wolven de drukte. Hij zal meer midden door het gebied trekken. Als hij hier langskomt, moet hij echt weten dat hier schaapjes te vinden zijn.”

Foto: Studio Rheden

Zelf betalen
De Rhedense Schaapskudde en Natuurmonumenten moeten het nieuwe hek voorlopig zelf betalen. “Omdat de wolf zich hier nog niet gevestigd heeft, hebben wij geen recht op een vergoeding”, zegt de herder. “Dan moet hij hier eerst een half jaar zijn en moet daar ook bewijs voor zijn.”

Daarna kan de kudde een vergoeding aanvragen en dat zullen ze ook doen. “We hebben nog meer weides die dan ook een nieuw hek moeten krijgen”, zegt Berendsen. “Het kost heel erg veel geld. Gelukkig betaalt Natuurmonumenten een deel en wij betalen het nu van donaties van mensen.”