Victor vond zijn passie door Heel Holland Bakt

Foto: Studio Rheden

DIEREN – Zo goed als onervaren deed Victor Smeets uit Dieren in 2014 mee aan Heel Holland Bakt en dat veranderde zijn leven. Enkele jaren na zijn deelname reorganiseerde het bedrijf waar hij toen werkte. Victor was er al niet gelukkig meer en gooide het roer om.

“Heel Holland Bakt maakte iets in me los”, zegt hij daar zelf over. “En dat bleef maar op de achtergrond aanwezig. Op een gegeven moment ben ik in Zaandam terecht gekomen bij een opleiding voor carrièreswitchers. Toen ik daar binnenkwam, voelde ik me al meteen thuis.”

Ondanks dat goede gevoel, was zijn vaste baan opgeven een stap te ver. “Tot het bedrijf waar ik werkte ging reorganiseren. Ik moest op mijn eigen functie solliciteren en met op kantoor zitten was ik wel een beetje klaar. Ik wilde verder in het bakkersvak.” Hij greep de kans aan en schreef zich in voor de bakkerijopleiding.

Foto: Studio Rheden

Van gebak naar brood
Victor begon vervolgens met de opleiding tot banketbakker. “Door Heel Holland Bakt dacht ik ‘dit is mijn vak’, dus ik ga patisserie als eerste doen.” Hij vond het heel leuk, maar deed een paar weken na het afronden toch ook de opleiding tot broodbakker. “Dat was eerst allemaal met gistdegen. Leuk, maar banket vond ik leuker.”

Tot de derde week van de cursus aanbrak. “We kwamen in aanraking met desem en lange rijsprocessen en daar is het voor mij helemaal omgedraaid. Desem is voor mij het spannendste binnen de bakkerij wat ik kan vinden”, vertelt hij enthousiast. “Het meeste boeit me dat je niet precies weet wat er gebeurt. Het blijft elke keer weer spannend hoe het uit de oven komt.”

Foto: Studio Rheden

Dromen voor de toekomst
Inmiddels is hij een paar jaar onderweg met bakkerij Het Goede en breidt zijn klantenkring uit. “Het ging als een sneeuwbal: Eerst een paar en het werden er steeds meer en inmiddels ben ik zover dat ik de boer op ben gegaan en wat delicatessenwinkels en een grote horecazaak gevonden die mijn producten willen kopen.”

Wanneer Victor verder kijkt, heeft hij nog genoeg te dromen. “Ik ben nu ongeveer twee á drie dagen in de week aan het bakken. Ik wil er een fulltime baan van maken en ik hoop zo ver te groeien dat ik het niet meer alleen aan kan.”