Particuliere tuinen in Dieren ondergaan metamorfose

Foto: Berend Poppema

DIEREN – Drie particuliere tuinen in Dieren hebben de afgelopen tijd een metamorfose ondergaan. Van een tuin vol tegels zijn het tuinen met meer groen geworden. De verandering gebeurt onder leiding van voormannen Bas Berentsen, Jelle Maters en Bram de Lange de Beauveser, studenten van Aeres MBO in Velp.

“De drie tuinontwerpers hebben het goed begrepen”, zegt Berend Poppema die docent is aan de school en het project begeleidt. “Ze hebben het tuinontwerp gemaakt en daarbij goed rekening gehouden met hergebruik, duurzaamheid en klimaatbestendigheid. We leren ze tijdens de opleiding dat dat belangrijke onderdelen van het werk zijn.”

De metamorfose is onderdeel van de tuinwedstrijd Operatie Steenbreek van de gemeente Rheden. Een manier om tegels uit tuinen te krijgen om zo wateroverlast bij hevige buien te voorkomen. Tuinen die niet vol liggen met stenen nemen makkelijker water op, waardoor overlast voorkomen wordt. Daarnaast komt het de biodiversiteit in de tuin en buurt ten goede omdat er meer dieren verblijven.

Hele school werkt mee
Behalve Berentsen, Maters en De Lange de Beauveser werken nog meer studenten van de school mee aan het project. “De mbo-studenten zijn verdeeld in groepen met alle leerjaren en niveaus”, zegt Poppema.

Foto: Berend Poppema

“Onder leiding van de voorman bikkelen ze zich een slag in de rondte want het is best zwaar werk. Tegels eruit, zand verplaatsen”, schetst de docent het beeld. “Maar de studenten maken ook het ontwerp, de begroting, de planning en het onderhoudsplan. Ze bestellen de materialen en sturen hun eigen groep aan.”

Project krijgt vervolg
Het project krijgt volgend schooljaar een vervolg in het dorp Rheden met zes tuinen. “We gaan dan met zes groepen studenten aan de slag”, zegt teamleider Marieke Kersten. “Dat betekent dat we het project uit gaan breiden.”

Aan het begin van het schooljaar starten de studenten met het ontwerpen en overleggen met de bewoners. In mei moeten de tuinen opgeleverd worden. Voor het project in Rheden worden nog tuinen gezocht, aanmelden gaat via de gemeente. Inwoners betalen de metamorfose van de tuin zelf, meedoen kan ook als lid van de Gelrepas.

Foto: Berend Poppema