Regels zijn regels op paarse heide, geen extra controles

Foto: Studio Rheden

RHEDEN – De heide op de Posbank staat bijna in bloei en dat betekent extra bezoekers in het gebied die de paarse deken willen zien. Met meer bezoekers is de kans op overlast groter. Toch zullen er zullen er niet veel extra controles zijn.

“In de zomer is het een stuk drukker in natuurgebieden en daarom wordt er sowieso meer gecontroleerd”, zegt Harriët Verbeek, woordvoerder van de gemeente Rheden. De controles die de gemeente uitvoert, worden na zonsondergang gedaan. “Het wild houdt zich overdag schuil, maar komt als het donker is uit zijn schuilplaats. De dieren kunnen schrikken van auto’s of bromfietsen en dan de weg oprennen, met aanrijdingen tot gevolg. Daarom is het gebied tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden voor gemotoriseerd verkeer.”

Foto: Studio Rheden

Natuurmonumenten verandert niks aan het controlebeleid, zegt Laura Mintjes van de natuurorganisatie. “We gaan niet extra controleren, tenzij er echt sprake is van misbruik.” Wanneer er sprake is van een overtreding, is er geen genade voor de overtreder. “Er wordt met borden genoeg gewaarschuwd voor wat er niet mag. Als mensen buiten de paden lopen of er na zonsondergang nog zijn, wordt er direct bekeurd.”

Geen verdere maatregelen op heide
Natuurmonumenten neemt geen verdere maatregelen op de heide zelf. “We monitoren de drukte”, aldus Mintjes. “Maar we gaan geen paden afsluiten, dan ontneem je het plezier van mensen.”

Foto: Studio Rheden