12 Jaar cel geëist tegen 30-jarige Rhedenaar

Foto: Pixabay

RHEDEN – Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat een 30-jarige inwoner van Rheden in februari 2020 zijn toenmalige vriendin, de 35-jarige Marjolein uit Eerbeek, met veel geweld om het leven heeft gebracht. Dat bleek dinsdag in de Zutphense rechtbank. De jonge vrouw werd ’s nachts dood aangetroffen in haar woning.

Hulpverleners troffen de jonge vrouw aan met blauwe plekken en striemen in haar hals. Ze werd een half uur tevergeefs gereanimeerd. Later blijkt uit onderzoek dat ze waarschijnlijk al een aantal uren eerder is overleden. Ook had ze zowel links als rechts een klaplong en meerdere botbreuken. Het OM stelt dat de man uit Rheden Marjolein uit Eerbeek van het leven heeft beroofd, door haar te wurgen, schoppen en slaan.

Pure horror
Haar broer vertelde dinsdag in de rechtbank hoe groot de schok was na haar dood. “Ik heb de plekken en breuken gezien. Wat ik zag op haar lichaam was pure horror.” Hij omschrijft zijn zus als een zachtaardige, jonge vrouw. “Mijn zus, een lieve, onzeker meid die niemand kwaad deed. Wat heeft jou er toe gezet een jonge vrouw uit haar nog zo jonge leven te rukken en een spoor van vernieling achter te laten? Je bent een zwijn, ik gun je totaal niets.”

‘Goedheid met haar leven moeten bekopen’
De moeder van Marjolein vertelde dinsdag dat het leven van haar gezin is ingestort. “Je hebt niet alleen het leven van Marjolein genomen, maar ook het leven van ons als gezin. Marjolein heeft de goedheid die ze in zich had moeten bekopen met haar leven.”

Haar ouders smeken de verdachte om te vertellen wat er die nacht is gebeurd. “Jij weet als enige hoe Marjolein heeft moeten lijden, jij weet de antwoorden op al onze vragen. Wat waren haar laatste woorden, had ze pijn?”, klonk het geëmotioneerd.

Spoor van vernielingen
Marjolein leerde de man uit Rheden pas enkele weken voor haar dood kennen. Hij trekt direct bij haar in. De familie is geschokt door haar overlijden, maar treft vervolgens ook nog een spoor van vernielingen aan in haar woning, met al haar persoonlijke spullen.

“Kapot gesneden matrassen, schoenen, kleding, bank, vloerbedekking en douchegordijn, krassen in de muur, een kapotte TV en telefoon en overal plukken haar. Hoe het huis eruit zag die dag, was verschrikkelijk, het leek wel of er een orkaan had huisgehouden”, vertelt haar broer.

Doodslag
De officier van justitie twijfelt of de man met voorbedachte rade handelde. Daarom gaat ze niet uit van moord, maar van doodslag. “Hij heeft haar het recht op leven ontnomen. Nabestaanden is intens veel leed aan gedaan.” De straf van twaalf jaar cel vindt het OM daarom passend.

Pleidooi voor vrijspraak
De 30-jarige man uit Rheden houdt in de rechtszaal zijn lippen stijf op elkaar. Op vragen over wat er is gebeurd, wil hij in de rechtbank niet reageren. In eerdere verklaringen heeft hij wel iets over de bewuste nacht verteld. De twee zouden eerder ruzie hebben gehad, wat volgens hem haar blauwe plekken verklaard. Ook zegt hij dat Marjolein vlak voor haar dood is gevallen.

De advocaat van de verdachte vindt dat zijn cliënt enkel schuldig is aan mishandeling, niet aan doodslag. “Hij is niet uit geweest op de dood van Marjolein.” Het is volgens de raadsman niet vast te stellen welk geweld precies tot haar dood heeft geleid, waardoor ook niet kan vast worden gesteld dat zijn cliënt het heeft veroorzaakt.