‘Arnhemse makelaars krijgen bonus bij overbieding op woning’

Kopers zonder makelaar staan 'buitenspel' op de woningmarkt. Foto: ANP

ARNHEM – Makelaars krijgen vaak een bonus bij de verkoop van een huis. Die bonus krijgen ze over het bedrag dat overboden wordt, meldt Radar. De makers van het consumentenprogramma deden onderzoek op de woningmarkt in diverse steden, waaronder Arnhem.

Makelaars bieden woningen bewust onder de taxatiewaarde aan, zodat er veel belangstelling is en consumenten tegen elkaar op gaan bieden. “Hierdoor slepen ze er een maximale bonus uit naast de provisie die ze al vragen”, aldus het programma.

Undercover onderzoek

Radar ging undercover bij elf makelaars verspreid over hele land. Naast de Arnhemse woningmarkt keek het programma ook de huizenhandel in Den Bosch, Den Haag, Haarlem en Utrecht.

Uit het onderzoek blijkt ook dat makelaars elkaar huizen toespelen via een gezamenlijke WhatsApp-groep en onderling onderhandelen over biedingen. Eén makelaar zegt tegen het programma: “Dan krijgen ze gewoon één procent over de totale koopsom en nog eens tien procent over datgene wat boven de vraagprijs zit.”

Onderlinge database

Ook komen woningen in een onderlinge database te staan, voordat ze op huizenwebsite Funda worden gezet. Volgens Radar hebben de makelaars hierdoor een ‘grote voorsprong’ op de consument en zetten ze daarmee huizenkopers zonder makelaar buitenspel.

Bijna alle makelaars die Radar onderzocht zijn lid van brancheorganisatie NVM. Die heeft een speciale code waar makelaars zich aan moeten houden, die oneerlijke concurrentie tegen zou moeten gaan. De NVM reageerde nog niet op de onthullingen van Radar.