Van riool naar wadi: straat vangt zelf water op

Van riool naar wadi: straat vangt zelf water op Foto: Studio Rheden

DIEREN – De Pijnboomhof is de eerste straat in Dieren waar de regenwaterafvoer niet meer op het normale riool is aangesloten. Het begon allemaal met de vraag of bewoner Jos Boon een regenton op grond van de gemeente mocht plaatsen.

“Dat zagen ze niet zo zitten”, zegt de initiatiefnemer over de vraag die hij stelde. Het bracht wel iets aan het rollen. “Als meer mensen mee wilden doen, dan had mijn idee meer kans van slagen.” En dus ging hij op pad om de interesse bij 32 bewoners van zijn straat te peilen. “Je kunt dat doen met flyers en folders, maar het werkt veel beter als je mondeling contact zoekt.”

Ruim negentig procent reageerde enthousiast op het plan. “We zijn toen samen met de gemeente en een ingenieursbureau het plan uit gaan werken. Behalve de regentonnen kwam ook het plan voor een pleinpomp op tafel om het opgevangen water ook op andere manieren te gebruiken.”

Niet alles uitvoerbaar
Er moesten ook plannen worden afgeschreven zegt Gert Heemskerk, hoofd rioolbeheer van de gemeente Rheden die adviseerde bij het project. “Je kunt het opgevangen regenwater voor nog veel meer dingen gebruiken. Denk aan het wassen van de auto of voor een kinderspeelplaats. Maar daar komen zoveel regels bij kijken op het gebied van veiligheid, dat werd te duur.”

Toen het plan uitgewerkt was, begonnen de werkzaamheden. “De regenpijpen en straatkolken zijn losgekoppeld van het vuilwaterriool”, legt Boon uit. “Om te zorgen dat het regenwater weg kan, is een schoonwaterriool aangelegd”, vult Heemskerk hem aan. Dat komt uit in een wadi achter de huizen waar vijftig kuub in kan. “Dat heeft er nog nooit in gestaan”, zegt Boon. “Als dat wel gebeurt, dan stroomt het over in de vijver erachter.”

Pleinpomp voor iedereen
Het water in de wadi zakt in een ruime dag de grond in. Op achttien meter diepte komt dat in het grondwater terecht. “Er is een pijp geboord, zodat we met een pomp gebruik kunnen maken van dat water”, zegt Boon. Dat water is niet om te drinken. “Maar het is zo zuiver, dat ik het nog een keer wil laten testen.” Voorlopig hangt er een bordje ‘geen drinkwater’ op de pomp.

Zaterdag wordt het project in een officieel moment afgerond. En dan? “De straten die rond de wadi liggen kunnen er vrij makkelijk ook gebruik van maken”, zegt Boon. En Heemskerk: “Het geld voor dit project komt uit Operatie Steenbreek. Die pot is bijna leeg, maar als er grote interesse is moeten we daar wel iets mee doen.”

Foto op Funda
Met die interesse lijkt het goed te zitten. “Er zijn al diverse wijkbewoners komen kijken hoe het geworden is en om te vragen hoe ik het gedaan heb”, zegt Boon. “En in de Iepenhof verderop staat een woning te koop. Op Funda zag ik dat de makelaar ook een foto van het bordje heeft gemaakt om te laten zien dat er hier een wadi ligt en waar die voor is.”

Ellecom, Laag-Soeren en Velp
De Pijnboomhof in Dieren is overigens niet het eerste afgekoppelde wijkje in de gemeente Rheden. Delen van Ellecom, Laag-Soeren en Velp zijn jaren geleden ook al afgekoppeld. Maar dit initiatief  komt wel vanuit de bewoners.

Het bericht Van riool naar wadi: straat vangt zelf water op verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden