Snowboarder Niek oefent de olympische ringen in zijn koffie

Foto: Omroep Gelderland

VELP – Snowboarder Niek van der Velden is druk bezig om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Maar ondertussen is hij ook nog barista.

De 21-jarige Niek werkt in een koffiezaak in Velp. De fascinatie voor koffie was er al langer. “Met het snowboardteam hadden we altijd al de traditie om overal de beste koffieplekjes op te zoeken. Een teamgenoot van mij kocht toen een espresso-machine. Daar gingen we een beetje mee spelen en experimenteren. Toen raakte ik begin dit jaar geblesseerd en had ik wat meer tijd. Toen dacht ik: ik solliciteer gewoon bij een koffiezaak. En voor ik het wist was ik hier aan het werk als barista.”

Zie hoe Niek zijn koffie schenkt

Niek is professioneel snowboarder én talentvolle barista

‘Natuurtalent’
Niek maakt ook kleine kunstwerkjes. “Dat vind ik hartstikke leuk. Het gaat mij nog niet zo heel soepel af, maar er is wel progressie. Ik vind het mooi dat er zoveel invloeden zijn op hoe je de koffie kunt zetten. Dat fascineert mij.” Cas van Rijn, de eigenaar van de koffiezaak, is ook heel tevreden. “Niek is letterlijk en figuurlijk een natuurtalentje. Hij heeft snel het vak van barista geleerd en zich ontwikkeld in latte-art. Ik ben heel blij met hem, want er zijn maar weinig mannelijke baristas. Wij zijn heel trots dat hij bij ons werkt en we volgen hem als snowboarder.”

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: Omroep Gelderland

Trainen
Niek zal de komende tijd alleen niet veel koffie schenken, want hij zit veel in het buitenland vanwege het snowboarden. “Ik moet veel trainen en meters maken, voordat het seizoen begint. Eind december en begin januari zijn druk met wedstrijden en kwalificatie-momenten voor de Olympische Spelen. Qua ranking sta ik net goed genoeg, maar ik moet ook nog twee keer in de top tien eindigen op een World Cup. En aangezien er niet heel veel World Cups meer zijn, is dat wel een beetje spannend. Maar als ik kijk hoe het vorig seizoen is gegaan, heb ik wel vertrouwen.”

Revanche voor val
In 2018 was Niek ook geplaatst voor de Winterspelen, maar toen ging het mis. “Ik wil nu revanche. Want dat was toen een zwarte dag. Helaas kwam ik een half uur voor de wedstrijd ten val en brak ik mijn arm, waardoor ik niet mee kon doen. Dus een domper.”
Ringen

En als Niek terugkeert als barista, heeft hij een leuk plan. “Ik ga vast oefenen op de vijf Olympische ringen en dan kan ik ze hier gaan schenken.”

Niek in actie als snowboarder

Foto: Privé-foto Niek van der Velden