Gaat de Posbank nu echt op slot voor auto’s?

Foto: Martin Slijper

RHEDEN – Gaat de Posbank volgend jaar helemaal op slot voor auto’s en motoren? Over die vraag buigen de colleges van B en W van de gemeenten Rheden en Rozendaal zich vanmiddag. Ze kiezen vandaag een voorkeursaanpak om de drukte en overlast in het natuurgebied in te perken.

De drukte op de Posbank is al jaren onderwerp van discussie in de twee gemeenten. Door de populariteit van het Veluwse gebied staat de natuur onder druk en is er sprake van veel overlast voor omwonenden. Op drukke dagen staan mensen in de file om een kijkje te nemen op de heide.

Foto: Kasper Siebrands

Drie opties
Om dit tegen te gaan, zijn de gemeenten Rheden en Rozendaal samen met Natuurmonumenten, die eigenaar is van park Veluwezoom, in juni gestart met het uitwerken van verschillende scenario’s. Die zijn teruggebracht tot drie mogelijke opties: het volledig afsluiten van de Posbank voor gemotoriseerd verkeer, het openhouden van de route tussen Rheden en De Steeg of het gebied alleen bij drukte met elektrische hekken afsluiten.

In het geval van een volledige afsluiting kunnen mensen gebruikmaken van elektrische bussen of scooters om op de Posbank te komen. Een makkelijke keuze wordt het niet, zei wethouder Ronald Haverkamp al eerder tegen Omroep Gelderland. “Iedereen tevreden stellen is onmogelijk. Ik wil de mensen graag betrekken bij het besluit, maar we zullen als overheid een beslissing moeten nemen.”

1,6 miljoen
In aanloop naar het besluit zijn veel belanghebbenden gehoord. Van buurtbewoners die overlast hebben van auto’s tot de Fietsersbond, de ANWB en motorrijders. Dát er iets moet gebeuren, daar kunnen de meeste betrokkenen zich wel in vinden.

Foto: Studio Rheden

Na het besluit van de colleges van B en W zullen de gemeenteraden zich nog uitspreken over het besluit op 5 oktober. Aan het einde van het jaar moet het scenario helemaal zijn uitgewerkt. Voor het plan is 1,6 miljoen euro startkapitaal beschikbaar.

Natuur beschermen
De aanpak past in een bredere discussie over toenemende recreatie in natuurgebieden, aangezwengeld door de belangstelling van toeristen voor Gelderse natuur tijdens de coronacrisis.

De provincie heeft plannen om recreatie in delen van de Veluwe helemaal te verbieden. De provincie wil gebieden deels afsluiten om natuur te beschermen. De plannen stuitten op fel protest van onder meer bewoners uit Kootwijk en Hulshorst.

Foto: Studio Rheden