FC Twente vernedert Vitesse in Airborne-wedstrijd

Foto: Studio Rheden

Arnhem – Studio Rheden zendt al een jaar alle voetbalwedstrijden live uit op de radio en via internet. Afgelopen zondag speelde Vitesse tegen Twente. Verslaggever Erdem Yildiz was erbij en deed verslag van de voetbalwedstrijd vanuit stadium GelreDome in Arnhem. Helaas eindigde de bijzondere Airborne-wedstrijd in mineur.

Een wereld van verschil, Vitesse in Europees verband en in de Eredivisie en verloor kansloos met 1-4 van Twente. De uitblinker Robin Propper (2x), oud-Vitesse speler Ricky van Wolfswinkel en Michiel Vlap waren trefzeker. De ingevallen Oussama Darfalou redde de eer voor Vitesse.

Zeearend Hertog
Het duel, waarin wordt stil gestaan bij de Slag om Arnhem waren de veteranen helaas vanwege de Coronaregels voor het eerst er niet bij. Er stonden wel portretten van ze op het veld. Zeearend Hertog, clubsymbool van Vitesse, (zie foto) verraste iedereen vooraf aan de wedstrijd om niet 1 maar meerdere rondjes te gaan vliegen in het voetbalstadium.

Foto: Studio Rheden

In een speciaal maroonrode tenue, ter ere van de Airborne legioen, begon Vitesse de wedstrijd niet goed. In de 3e minuut bezorgde de in topvorm kerende verdediger Robin Propper voor het openingsdoelpunt. De doelman Unnerstall stapte verkeerd in bij een genomen vrije trap van Michal Sadilek en kopte de Tukker, die door niemand werd gedekt, slim de 0-1 binnen. Er was nog gesteggel bij de VAR wel of geen buitenspel was, maar uiteindelijk was daar geen sprake van.

Vitesse leek weer de grip te krijgen en kwam een paar keer dichtbij de gelijkmaker, maar was wel extreem slordig in het balverlies. FC Twente maakte hier optimaal gebruik van. Op slag van rust werd de hoofdrolspeler Robin Propper onderuitgehaald door Matus Bero en wees de arbiter Pol van Boekel die het voorval zag gebeuren naar de stip. De voormalige spits van Vitesse van Wolfwinkel verdubbelde de stand naar 0-2 en vierde ingetogen het doelpunt met zijn team.

‘Doorwisselen’
De trainer Thomas Letsch die de wedstrijd begon met zijn sterkste formatie greep tijdens de rust resoluut in. Er werden maar liefst 3 spelers gewisseld. De zwak spelende Jacob Rasmussen, Nikolai Baden Frederiksen en Oussama Tanane bleven in de kleedkamer achter. De invallers Enzo Cornelisse, Oussama Darfalou en Yann Gboho kregen de taak om de wedstrijd te kantelen.

Niets was minder waar, want Twente was erg effectief met de kansen en na een uur gespeeld te hebben stond het al 0-4. In de 56e minuut, wie anders dan Propper gaf Vitesse weer het nakijken. Op maat gegeven voorzet van Giovanni Trouppee kon Propper weer rustig de bal binnen weer binnenkoppen.

En 4 minuten later weer na een razendsnelle aanval kwam de bal via van Wolfswinkel bij Michiel Vlap terecht die genadeloos uithaalde. Toch was er even een sprankje hoop in de GelreDome toen Maximilian Wittek een voorzet gaf aan Darfalou en de ingevallen aanvaller bracht de score met een lepe kopbal in de 63e minuut terug naar 1-4. De thuisploeg bleef wel op zoek naar de tweede doelpunt, maar Twente bleef eenvoudig overeind.

FC Twente boekte eindelijk weer een uitzege. De laatste overwinning buiten Enschede was op 14 februari tegen Vitesse. Trainer Ron Jans haalde de andere uitblinker Ricky van Wolfswinkel onder applaus van alle supporters in het voetbalstadium naar de kant.

De wedstrijd was voor Danilho Doeki al 5 minuten voor het einde al klaar na zijn tweede gele kaart en kon vroegtijdig vertrekken. En dat gold ook voor vele supporters die het stadion verlieten. De wedstrijd eindigde in mineur en de vele tegengoals die Vitesse krijgt is een grote zorg voor trainer Thomas Letsch en staan de Arnhemmers na 5 wedstrijden gespeeld te hebben op een 11e plaats op de ranglijst van de Eredivisie.