Vermiste ’tijgerkat’ na dagen weer thuis

Foto: Henk Weekholt / GLD

DIEREN – Chicka heet de serval (tijgerkat) van Henk Weekholt die afgelopen weekend ontsnapte in Dieren. Na dagen zoeken heeft de eigenaar haar eindelijk gevonden. “Ze lag in het bos in een soort kuiltje”, zegt hij tegen Omroep Gelderland. “Totaal uitgeput.” Het baasje is blij met de terugkeer, maar er klinkt ook kritiek op het houden van dergelijke huisdieren.

In zijn huis is Chicka niet de enige viervoeter. “Ik heb zeven katten en één serval. Die gaven mij heel veel afleiding.” Maar het gemis van Chicka was niet makkelijk voor Henk. “Niet alleen Chicka, ook ik was uitgeput.”

De serval kon ontsnappen toen Henk de container langs de weg neerzette. “Ik heb de deur op een kiertje gelaten en toen ik terug was, was Chicka weg. Ik heb dag en nacht gezocht, maar ik kon haar niet terugvinden.”

Kip en melk
Uiteindelijk kreeg Henk de gouden tip van een vreemde. “Twee mensen met een hond zagen haar liggen. Onder een boom in een soort kuil.” Het was nog een heel karwei om in de buurt te komen. “Ik heb over een hek moeten klimmen en haar de hele weg naar huis moeten tillen. Ze blaaste eerst nog naar me, dat is ook nieuw.”

Eenmaal thuis leek het beestje niet meteen op haar gemak. “Ze heeft eerst de hele kamer doorgelopen om met alles opnieuw kennis te maken. Daarna heeft ze twee hele kippenpoten opgegeten.” Maar water drinkt ze nog niet. “Ik heb nog wel wat melk, dat vindt ze ook heel lekker. Dus dat ga ik zo vast proberen.”

Kritiek op houden serval
Hoewel haar baasje dus blij is met de thuiskomst van zijn serval, zijn ze bij stichting AAP kritisch op het houden van deze dieren. Hoewel het beest niet op de lijst van verboden huisdieren staat, is het wel een gevaarlijk dier, zo vertelt David van Gennep van stichting AAP. “Deze dieren houden bij de opvoeding namelijk hun jachtinstinct. Ze accepteren ook geen nee en halen uit naar alles wat ze tegenkomen. Het dier kan een enorm eind omhoog springen, tot ooghoogte zelfs. En kan de nagels uitsteken. Voor ouderen is dat vervelend, maar helemaal als dat bij een kind gebeurt.”

Volgens Van Gennep zijn de servals een hype aan het worden. “Vorig jaar kregen we ongeveer 20 servals binnen waar mensen vanaf wilden. Nu zijn dat er in de eerste helft van dit jaar al 20. Daar hebben we geen plek voor. Het is dus wachten tot het echt uit de hand loopt.”

Hij doet dan ook een oproep aan mensen die zo’n dier in huis hebben, of willen. “Het zijn geen tamme dieren zoals een kat of een hond, daar komen mensen achter en uiteindelijk zijn de dieren de dupe, dan komen ze in de opvang. Houd ze niet als huisdier. Het is niet leuk en het past niet in de huiskamer.”