Veel vragen over afsluiten Rozendaalse veld

Er zijn drie scenario's voor natuurgebied de Posbank Foto: RTV Arnhem

ROZENDAAL – Bij bijna alle partijen in de gemeenteraad van Rheden leven vragen over de afsluiting van het Rozendaalse veld. Voor veel raadsleden en gebruikers kwam de afsluiting, die hoort bij scenario C van het masterplan Veluwezoom, uit de lucht vallen.

Op het Rozendaalse veld worden veel honden uitgelaten. Afsluiting zou betekenen dat hondenbezitters eerst twee kilometer moeten lopen voor ze hun hond los kunnen laten lopen. “Mensen zitten niet op die afsluiting te wachten”, zegt Linda Nieuwenhoven van GroenLinks. “Het is een plek om honden uit te laten en als je daar niet heen kunt is dat lastig.”

Thomas Eskes van GPRB sluit zich bij haar aan. “Wat ons betreft moet deze plek bereikbaar blijven zonder eerst twee kilometer door het bos te lopen.”

Tegen de afsluiting is inmiddels een enquête opgestart. In tien dagen tijd is die ruim 1.800 keer getekend. Jeroen Kuijpers van de SP wil afwachten wat dat oplevert. “Ik zie dat als een aanscherping om mee te nemen in het plan, het hoeft niet te betekenen dat het daarmee staat of valt.” Tanco Frijlink van het CDA vraagt zich af waarom het Rozendaalse veld afgesloten zou moeten worden. “Regelmatig staan daar maar twee auto’s.”

Duidelijkheid in raadsvergadering

Behalve over de afsluiting van de parkeerplaats leven er ook over de rest van het masterplan Veluwezoom nog veel vragen bij de fracties. Erik Roumen (D66): “Wat doen we bijvoorbeeld als allebei de gemeenteraden voor een ander scenario kiezen?” Daarnaast geven veel partijen aan dat de bereikbaarheid goed geregeld moet zijn.

“De Schietbergseweg is heel steil, die kom je niet zomaar op”, zegt Marleen Noorland van de PvdA. Kuijpers sluit zich bij haar aan en Nieuwenhoven vindt dat je ook naar de bredere bereikbaarheid moet kijken. “Niet alleen naar de top, maar ook door de dorpen zodat ondernemers kunnen profiteren.

In scenario C, dat het hele gebied afsluit voor auto’s en motoren en gekozen is door de gemeenteraden van Rheden, Rozendaal en Natuurmonumenten, wordt wel gesproken over bereikbaarheid naar de top van de Posbank. B

ijvoorbeeld voor ouderen en mensen die mindervalide zijn. “Maar dat moet goed uitgewerkt worden”, zegt Noorland en ook de andere raadsleden hopen op 5 oktober, als het plan besproken wordt, antwoorden te krijgen op hun vragen.

Door: Adrienne Huizer, Mediapartner RTV Arnhem