Buslijn 29 door Rheden blijft rijden

Busstation bij Arnhem Centraal. Foto: Studio Rheden

RHEDEN – Buslijn 29, die rijdt tussen Arnhem en Doetinchem, wordt in de nieuwe dienstregeling niet geschrapt. Vervoerder Breng was dit buiten de spits wel van plan, maar komt op dat besluit terug.

Vooral in het dorp Rheden viel de keuze voor het schrappen van lijn 29 verkeerd. De bus zou vanaf half december alleen nog als scholierenlijn rijden. Tientallen inwoners ondertekenden een petitie. De bus is de enige die door het dorp rijdt. Reizigers zouden door het verdwijnen van de lijn eerst naar het station moeten om daar bus 43 of de trein naar Dieren te pakken. Daar kunnen ze dan op bus 26 stappen die hen naar Doesburg brengt.

In de voorgenomen dienstregeling voor 2022, zijn verschillende lijnen anders dan zoals ze dit jaar rijden. Breng wil dat omdat er minder reizigers zijn door corona. Als er toch meer reizigers komen, kunnen er bijvoorbeeld toch weer twee bussen per uur gaan rijden in plaats van één.

Buslijn ook in toekomst behouden
Het college van burgemeester en wethouders in Rheden is blij dat het grotendeels schrappen van lijn 29 toch niet nodig is. “We zijn blij dat de inperking voor 2022 niet nodig is, maar willen benadrukken dat ook in de jaren daarna we de buslijn graag willen behouden voor een directe OV-verbinding tussen Arnhem en Doesburg”, laat het college in een reactie weten.

Niet blij met versobering
Andere lijnen die in de nieuwe dienstregeling veranderen zijn lijn 8, nachtbus A348 en de scholierenlijnen 70 en 71. Lijn 8 rijdt vanaf december nog maar tot de wijk Arnhemse Allee. Nu rijdt deze nog via Rozendaal naar het ziekenhuis in Velp. Voor het vervallen deel komt mogelijk een buurtbus in de plaats. Deze wijziging komt niet door corona, ook voor die tijd maakten al te weinig reizigers gebruik van de lijn. Het nachtnet verdwijnt in 2022 helemaal en de scholierenlijnen verdwijnen na de winter van 2021-2022 uit de dienstregeling.

Zowel het college als de gemeenteraad zijn niet blij met de versoberingen. De SP diende dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie in met een oproep aan het college om zich uit te spreken tegen het verdwijnen van de genoemde lijnen. De motie werd unaniem aangenomen. Veel meer dan haar ongenoegen uiten, kan de gemeente niet doen. De provincie en de vervoerder zijn eindverantwoordelijk voor de dienstregeling.