Heel veel mensen voelen zich eenzaam, blijkt uit groot onderzoek

Landelijk gezien voelt bijna de helft van de Nederlanders zich wel wat eenzaam. Foto: Pexels

DOESBURG – Geen écht goede vriend of vriendin, slechts een kleine kennissenkring of nauwelijks mensen om op terug te vallen: een op de negen volwassen Nederlanders voelt zich zeer eenzaam. Dat blijkt uit de meest recente Gezondheidsmonitor, een enquête-onderzoek in 2020 uitgevoerd onder meer dan een half miljoen Nederlanders.

De drie Gelderse gemeenten waar het percentage inwoners dat zich (zeer) ernstig eenzaam voelt het hoogst is, zijn Doesburg (13,1 procent), Arnhem (12,9 procent) en Westervoort (12,6 procent).

In Rozendaal (5,3 procent), Buren (7,5 procent), Heerde (7,5 procent) en Oost Gelre (7,5 procent) kampen procentueel gezien de minste inwoners met een gevoel van eenzaamheid.

Bekijk de kaart van LocalFocus. Klik op een gemeente om de details te bekijken. Geen kaart? Klik dan hier.

65-plussers voelen zich vaker eenzaam

Landelijk gezien voelt bijna de helft van de Nederlanders zich wel wat eenzaam. Bij 11 procent van de volwassenen zijn die gevoelens zo sterk dat ze kunnen worden gezien als (zeer) ernstig eenzaam.

Uit het enquête-onderzoek blijkt dat 65-plussers zich vaker eenzaam voelen dan jongeren. Wat betreft ernstige eenzaamheid is weinig verschil te zien. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) probeert met een campagne om eenzaamheid onder ouderen terug te dringen, met name onder mensen van 75 jaar of ouder.

Vanaf donderdag tot en met 7 oktober wordt in dat kader de actieweek ‘Week tegen Eenzaamheid’ georganiseerd.

Zie ook: ‘Je hersenen veranderen als je je eenzaam voelt’