Scenario C nog geen uitgemaakte zaak

Scenario C nog geen uitgemaakte zaak Foto: Studio Rheden

RHEDEN – De gemeenteraden van Rheden en Rozendaal praten volgende week over het masterplan Veluwezoom. Later in de maand moet een definitieve beslissing vallen. De keuze voor scenario C is nog geen uitgemaakte zaak. Het plan dat de hele Posbank inclusief het Rozendaalse veld afsluit voor gemotoriseerd verkeer heeft de voorkeur van de gemeenten Rheden en Rozendaal en Natuurmonumenten. Maar niet alle raadsleden en inwoners reageren er enthousiast op.

“Wij vinden het ver gaan, redelijk rigoureus”, zegt VVD-fractievoorzitter VVD Yola Hopmans. “Heel veel mensen vinden het ook geen goed plan. Ik woon zelf in De Steeg en hoor ook reacties dat het een bezopen plan is en dat mensen zich afvragen of de gemeente gek geworden is.” Tanco Frijlink van het CDA is ook niet voor volledige afsluiting. “Ik ben de afgelopen dagen een aantal keer naar boven gelopen. Alleen op zondagen, rond de vakantietijd en als het mooi weer is, is het druk. Wij vinden niet dat je daar het hele gebied altijd voor moet afsluiten.”

PvdA-fractievoorzitter Marleen Noorland is juist wel voor de volledige afsluiting. “Natuurlijk willen we de deur open houden voor toeristen en recreanten, maar we horen ook veel verhalen over overlast. Bijvoorbeeld als het gaat om het laatste parkeerplekje of parkeren in de berm. Het is niet te houden, dus afsluiten.” Linda Nieuwenhoven van GroenLinks is ook voor afsluiting, maar merkt dat inwoners bang zijn voor het verschuiven van de parkeerdruk. “Dus daar willen we nog wel aandacht voor vragen.”

Haken en ogen
Jeroen Kuijpers van de SP vindt het plan er goed uitzien, maar wil het idee nog goed bestuderen. “Het voornemen is heel interessant, maar de manier waarop is belangrijk. Het moet ook voor de inwoners aan de wensen voldoen.” Ook Erik Roumen van D66 ziet nog wat haken en ogen. “Er zijn drie varianten en voor ons is nog teveel onduidelijk waarom er voor scenario C gekozen is en niet voor A of B. Er is ooit jaren geleden gezegd dat er iets gedaan moet worden aan gemotoriseerd verkeer. De focus ligt nu op behoud van de natuur. Dat is een behoorlijke verschuiving van inperken verkeersoverlast naar dit.”

Daarnaast maakt Roumen nog een kanttekening: Wat ga je doen als de ene raad voor het ene scenario gaat en de andere voor een ander scenario? Naast de gemeenteraden is er nog een derde partij. Niet alleen de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal moeten met het plan akkoord gaan. De leden van Natuurmonumenten, die de eigenaar is van de Veluwezoom, mogen als het definitieve plan gekozen is ook nog laten weten of ze voor of tegen zijn.”

Het bericht Scenario C nog geen uitgemaakte zaak verscheen eerst op Studio Rheden.

Door: Mediapartner Studio Rheden