In deze Gelderse gemeenten wonen de meeste orgaandonoren

De nieuwe donorwet ging in op 1 juli 2020. Foto: ANP

ROZENDAAL – Meer dan één op de drie volwassen Nederlanders heeft in het Donorregister expliciet toestemming gegeven voor orgaandonatie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Oost Gelre en Rozendaal ligt het percentage orgaandonoren zelfs hoger dan in alle andere Nederlandse gemeenten.

In die twee gemeenten heeft 46 procent van de inwoners via het Donorregister expliciet toestemming verleend voor orgaandonatie. Na hun overlijden mogen hun organen gedoneerd worden aan iemand wiens orgaan niet goed of helemaal niet meer functioneert.

Bekijk de kaart van LocalFocus om het percentage per gemeente te zien:

Landelijk geeft gemiddeld bijna 35 procent van de volwassenen expliciet toestemming voor orgaandonatie. Zo’n 31 procent stelt juist geen organen te willen doneren, bijna 11 procent laat het aan een naaste over en een ruime 23 procent heeft geen eigen keuze gemaakt. Zij zijn passief dus ook orgaandonor.

Na Oost Gelre en Rozendaal is de bereidheid voor orgaandonatie ook hoger dan gemiddeld in Heumen, Aalten (42 procent), Beuningen, Lingewaard, Wijchen, Lochem en Nijmegen (41 procent).

Daar staat tegenover dat in Neder-Betuwe (21 procent), Nunspeet en Oldebroek (27 procent) en Barneveld (28 procent) het percentage inwoners dat expliciet toestemming heeft gegeven juist lager ligt dan het landelijk gemiddelde.

Aanpassing in 2020

Sinds 1 juli 2020 is de donorwet aangepast. Volwassenen die geen keuze hebben ingevuld in het register staan voortaan – na een paar herinneringsbrieven te hebben gekregen – te boek met ‘geen bezwaar’ tegen donatie. Sinds deze wet is aangepast geven een stuk meer mensen een eigen keuze over orgaandonatie door, zo meldt het CBS.