Verdwenen kasteel na eeuwen teruggevonden: ‘Heel bijzonder en uniek’

Van de stenen van het verwoeste kasteel werd kasteel Biljoen gebouwd. Foto: ANP

VELP – Op landgoed Biljoen in Velp zijn resten van een eeuwenlang verdwenen kasteel teruggevonden. Archeologen hebben resten van 1,20 meter dikke kasteelmuren blootgelegd. Ook zijn dakpannen, scherven van kruiken en de contouren van de kasteelgracht opgegraven.

De vondst is ‘heel bijzonder en uniek’, zegt Martijn Andela, adviseur erfgoed van de gemeente Rheden.

Geen afbeeldingen

Kasteel Overhagen uit 1373 werd in 1530 verwoest door hertog Karel van Gelre, die ruzie had met de eigenaar. De stenen van het verwoeste kasteel werden gebruikt om kasteel Biljoen te bouwen, dat nog steeds bestaat en particulier wordt bewoond. Landgoed Biljoen is in beheer bij Geldersch Landschap & Kasteelen.

Van kasteel Overhagen zijn volgens de gemeente geen afbeeldingen bewaard gebleven. Het is dus voor het eerst dat historici zich een beeld kunnen vormen van hoe Overhagen er uit heeft gezien. De opgraving wordt na het archeologisch onderzoek weer afgedekt met grond.